Мерія Сімферополя не дозволила Меджлісу проводити заходи пам’яті жертв депортації

24 Лютого 2013, 22:30

Лист мерії Сімферополя було направлено у відповідь на повідомлення Джемілєва про намір провести на площі Леніна ввечері 17 травня традиційну громадську акцію-реквієм "Запали в своєму серці вогонь", а 18 травня – Всекримський траурний мітинг, присвячених пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу за участю 25-30 тисяч осіб.

У листі за підписом керуючого справами виконкому Сімферопольскої міськради Мацькової мовиться, що заходи, присвячені пам'яті жертв депортації, є загальнокримськими, за участю органів влади, місцевого самоврядування та представників громадськості, а Рада міністрів АРК і виконком міськради Сімферополя щорічно затверджують заходи з підготовки та проведення Дня жертв депортації. У зв'язку з цим виконком пропонує Мустафі Джемілєву повернутися до розгляду його повідомлення про проведення заходів 17 і 18 травня "після здійснення необхідних організаційних заходів щодо взаємодії, в межах повноважень всіх зацікавлених органів виконавчої влади, правоохоронних служб, організаторів і учасників".

При цьому в листі управління справами мерії Сімферополя повідомляється, що поряд з повідомленням Джемілєва у виконком "раніше надійшли і прийняті до розгляду" інші документи на проведення на площі Леніна 18 травня заходів, присвячених Дню депортації.

За інформацією депутата ВР Криму Рефата Чубарова, повідомлення, яке нібито раніше надійшло в виконком і було прийнято до розгляду, було подано опозиційною меджлісу організацією "Міллі фірка", яка тісно співпрацює з владою і тому може отримати дозвіл на проведення траурних заходів на площі Леніна, які традиційно протягом більше 20 років проводить меджліс.

В інтерв'ю ZN.UA Мустафа Джемілєв висловив побоювання, що такими діями влада, прагнучи внести розкол у кримськотатарський народ, провокує конфлікт під час траурних заходів. "Я кажу представникові президента в Криму Віктору Плакиді: "Як ви собі це уявляєте? Ось зібралися 18 травня на площі 25-30 тисяч кримських татар, а на балконі українського театру замість меджлісу – ці ваші конструктивні. Ви можете гарантувати, що народ їх не скине з цього балкона?" А він мені відповідає: ні, не можемо гарантувати, але така команда пішла, що я можу зробити?" – переказав свою розмову з представником президента Джемілєв.

Як повідомлялось, голова Меджлісу Мустафа Джемілєв також вказав  в інтерв'ю ZN.UA, що команда прем'єра Криму Анатолія Могильова звільняє з органів влади висуванців Меджлісу, замінюючи їх представниками лояльних до влади організацій.

Читайте також Мустафа Джемілєв: Влада проводить курс на «зачистку» управлінського корпусу автономії від кримських татар