Білоруська опозиція вимагає скасувати державний статус російської мови

21 Лютого 2013, 18:16

"Процес скорочення вживання білоруської мови в офіційному публічному просторі набув особливо загрозливих розмірів після референдуму 1995 року. Білорусь залишається єдиною в світі країною, яка не має вищої освіти офіційною державною мовою. Наразі лише 0,2% студентів вищих навчальних закладів і 16% школярів навчаються  білоруською мовою. Відсоток молоді, яка здобуває освіту білоруською мовою, скорочується з року в рік. Непоодинокі випадки, коли державні чиновники не володіють або в недостатній мірі володіють офіційною мовою своєї держави", – йдеться в заяві.

БХД виступає за відродження, розвиток і розширення сфери використання білоруської мови в суспільстві.

"Байдуже й недбале ставлення держави до білоруської мови позбавляє нас спадкоємності, знищує розпочату задовго до нас традицію", – підкреслюється в заяві.

На думку представників БХД, мовна політика не відповідає потребам білоруського суспільства й національним інтересам країни.

"За даними перепису населення 2009 року, 84% громадян вважають себе білорусами, а 53% визначили білоруську мову як рідну", – зазначають у БХД.

Як повідомлялось, сьогодні зранку в Мінську міліція затримала скульптора Геника Лойко, який проводив акцію на захист білоруської мови.

Раніше, в грудні 2012 року редактор відділу культури газети «Совєтская Бєларусія», засновниками якої є Адміністрація президента Білорусі і редакційна рада, Вікторія Попова познущалася над білоруською мовою. Спочатку вона відмовилася спілкуватися з журналістом, але згодом почила сміятися з його білоруської мови.

Нагадаємо, сьогодні світ відзначає День рідної мови.