У Мінську затримали скульптора за захист білоруської мови

21 Лютого 2013, 10:58

Біля ганку мінської гімназії №4 Лойко розгорнув плакат із написом: «Вітаю з Днем рідної мови. Гімназія № 4 була останньою з білоруською мовою навчання».

Лойко давно і безуспішно домагається, щоб у статут гімназії було внесено положення про те, що навчання в ній ведеться білоруською мовою. Також він домагається, щоб вчителі гімназії ширше використовували білоруську мову.

«У Білорусі відбувається русифікація освіти. Минулого року, приміром, до статуту білоруськомовної гімназії № 4 було внесено зміни, що дозволяють викладати російською мовою», – заявив Лойко.

За його діями спостерігали міліціонери. За певний час Лойко закінчив пікетування й пішов. Пізніше скульптор встиг повідомити – телефоном, що його затримали.

Лойка доставили в РУВД Фрунзенського района Мінска.

Лойко – один із зачинателів боротьби за незалежність Білорусі в 1980-ті, брав участь в діяльності громадських об'єднань «Майстроўня» і «Талака».

Також він – автор проекту пластичних композицій для столичного парку імені Янки Купали, де він втілив у скульптурі чотири поетичні твори білоруського пісняра.

Як повідомлялось, у грудні 2012 року редактор відділу культури газети «Совєтская Бєларусія», засновниками якої є Адміністрація президента Білорусі і редакційна рада, Вікторія Попова познущалася над білоруською мовою. Спочатку вона відмовилася спілкуватися з журналістом, але згодом почила сміятися з його білоруської мови.

«Как я вас люблю, бєларусов. Нєнавижу, нєнавижу!» – заявила Попова.

Нагадаємо,  Білорусі в місцях позбавлення волі залишаються ще 11 осіб, яких правозахисники вважають політв'язнями.