Міністра освіти Німеччини за плагіат позбавили наукового ступеня

6 Лютого 2013, 09:15

За його словами, рада визнала неправомірним ухвалене 33 роки тому рішення про присудження Аннетте Шаван ступеня кандидата наук і визнала доведеним те, що вона «систематично і навмисно» видавала висловлені іншими авторами думки за свої власні. За позбавлення міністра наукового звання проголосували 12 членів цього органу, проти – два, ще один утримався.

Протягом місяця Шаван може оскаржити рішення університету в адміністративному суді. Її адвокати вже повідомили про намір звернутися у відповідну судову інстанцію.

Ще у травні минулого року на одному зі сайтів з'явилася інформація про випадки плагіату у 361-сторінковій науковій роботі міністра з педагогіки і навіть були наведені конкретні приклади такого «списування» і недбалого цитування. Університет Гайнріха Гайне, в якому 1980 року захищалася 25-річна Аннетте Шаван, тоді ухвалив рішення перевірити дисертацію на предмет плагіату і організував комісію у складі 7 осіб для перевірки якості наукової праці. Вона рекомендувала вченій раді філософського факультету розпочати процедуру позбавлення її наукового ступеня. Близько двох тижнів тому рада розпочала розгляд цього питання по суті.

Читайте також: У скандали з плагіатом потрапили політики Австрії, Німеччини та Угорщини

Слід зауважити, що Шаван, на відміну від екс-міністра оборони ФРН Карла-Теодора цу Гуттенберга, для якого аналогічні звинувачення обернулися позбавленням ступеня і, в кінцевому підсумку, відставкою, не включала у свою роботу цілі шматки тексту, як це робив колишній глава оборонного відомства. Так, в дисертації цу Гуттенберга експерти нарахували як мінімум 23 пасажі, які порушують авторські права.

Міністра освіти ж звинувачують, перш за все, у тому, що вона не повністю перерахувала джерела, які використовувала під час написання дисертації, і частково «завуалювала» уривки тексту робіт інших авторів.

Тим не менше, позбавлення 57-річної Аннетте Шаван ступеня ставить під сумнів її подальше перебування на посаді міністра освіти, що істотно похитне позиції правлячої коаліції перед парламентськими виборами, які відбудуться у вересні цього року.

Читайте також: ТОП-5 політичних плагіаторів України