Дослідження: у січні приймалися закони ініційовані або Януковичем, або урядом

4 Лютого 2013, 20:38

Так, згідно даних дослідження "ОПОРИ", після свят депутатів найбільше турбували питання політики та державного управління – зареєстровано 100 законопроектів. Господарство, економіка і гроші (64 законопроекти) опинились на другому місці, правосуддя і правоохоронна система (40), соціальна сфера (25).

Найменш цікавими для обранців виявилися тема оборони та безпеки, зовнішньої політики і екології, які поступились навіть темі оголошення святкових і пам’ятних дат.

Усього за січень парламентарі зареєстрували 269 законопроектів, пропрацювали два пленарні дні та прийняли лише 9 законів і 19 постанов. Усі вони були ініційовані або президентом, або урядом.

За даними організації, лідером законодавчої діяльності стала фракція ВО «Батьківщина», депутати від якої зареєстрували 86 законопроектів. Найчисельніша група ініціатив опозиційної фракції стосувалась теми правосуддя та правоохоронної системи (22 законопроекти). Окремі з них безпосередньо мають відношення до ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка і спрямовані на декриміналізацію статей, за якими засуджено екс-прем’єр-міністра, чи актуалізації теми ув’язнення.

В декілька разів менш активною виявилась Партія регіонів, представники якої зареєстрували 30 законопроектів, більше половини з яких (18) стосувались теми господарства, економіки та фінансів.

З невеликим відривом від партії влади завершила січень фракція «УДАРу» (16 законопроектів): 6 на тему господарства, економіки та фінансів, 5 – вирішення гуманітарних проблем.

Фракція ВО «Свобода» зареєструвала 17 законопроектів, з яких 7 стосувались фінансових питань та ресурсів.

Водночас комуністи були найбільш пасивними законотворцями (лише 7 законопроектів) і в рівній мірі реалізували своє право на законодавчу ініціативу в темі екології, оборони і безпеки, оголошення свят та урочистих дат.

Рейтинг депутатів-законотворців формально очолив член фракції ВО «Батьківщина» Володимир Яворівський, але більшість з них стосувалась відзначення пам’ятних дат і свят.

На відміну від грудня, коли ВО «Свобода» не подала жодного законопроекту, в індивідуальному рейтингу голова фракції Олег Тягнибок зайняв друге місце серед парламентарів.

На рахунку Віталія Кличка, Арсенія Яценюка, Сергія Міщенка та Анатолія Гриценка по 8 законодавчих ініціатив. Депутати від провладних фракцій не увійшли до трійки лідерів рейтингу. Народні депутати подали також 99 міжфракційних ініціатив.

"Зважаючи на те, що протягом січня Верховна Рада в пленарному засіданні працювала лише 2 дні, оцінити коефіцієнт корисної дії парламенту можна буде лише в лютому. Організація продовжуватиме слідкувати за роботою депутатів та інформуватиме суспільство про найбільш цікаві факти з трудового доробку парламентарів", – зазначили в "Опорі".