Арбузов визнав, що до березня домовитись з МВФ щодо кредиту не вдасться

4 Лютого 2013, 09:42

За словами Арбузова, у разі домовленості, рішення Радою директорів ВМФ про надання кредиту може бути ухвалене вже на початку березня.

«Так, напевно, десь так (на початку березня – Ред.) для того, щоб рішення було ухвалене, якщо ми зможемо домовитися і знайти рішення, зручне для двох сторін», – заявив Арбузов.

Він також повідомив, що з 29 січня представники місії МВФ проводили в Україні технічну роботу, а з 4 лютого за участі керівника місії почнуться більш предметні переговори з підготовки нової програми співпраці.

«Весь минулий тиждень працювала технічна місія. З понеділка ми продовжуємо працювати дещо в іншому складі: приїжджає керівник місії Крістофер Джарвіс, зустрічатимуться вже міністри і вироблятимуться рішення. Ми дуже розраховуємо на те, що домовленість відбудеться, і країна одержить необхідну кількість грошей, щоб збалансувати ризики, які сьогодні імпортуються з економік інших країн», – завив Арбузов.

Він зазначив, що на сьогодні у світових фінансах достатньо серйозна нестабільність, і Україна – не виняток.

«Ми одержуємо імпорт цих проблем, тому повинні передбачити всі ризики, і робота з МВФ дуже важлива. Ми сьогодні докладаємо всіх зусиль для того, щоб країна одержала допомогу і вийшла з ситуації, в якій перебуває», – сказав Арбузов.

Він також повідомив, що у переговорах з підготовки нової програми Україна і МВФ обговорюють питання монетарної і курсової політики Нацбанку, питання дефіциту бюджету і питання тарифної політики. «Всі ці питання зараз обговорюються. Вони непрості. Однозначно, ми налаштовані на результат, і група, яка приїхала, теж налаштована на результат. Якщо ми плідно працюватимемо і знаходитимемо розумні компроміси, то наша діяльність повинна увінчатися позитивним результатом», – підкреслив перший віце-прем'єр. 

Нагадаємо, раніше перший віце-прем'єр Сергій Арбузов  заявляв, що Київ має намір домагатися відкриття нової програми фінансової співпраці з МВФ на SDR (спеціальні права запозичення) у 10 млрд  – близько $15,5 млрд.

Представник МВФ в Україні Макс Альєр заявив, що надання допомоги Україні залежатиме від того, чи виконає вона економічні вимоги фонду.