Фахівці кажуть, що оформлення нерухомості подорожчало у 2-3 рази

31 Січня 2013, 09:25

"Ідея відсторонення БТІ від цієї процедури (реєстрації прав на нерухомість – Ред.) призвела до того, що вона катастрофічно подорожчала", – поскаржився газеті "Коммерсант-Украина" голова київського відділення Асоціації фахівців з нерухомості Дмитро Корчев.

"Купуючи майно, люди платять не 119 грн держреєстру, а нотаріусові. Але, якщо раніше можна було оформитися за 1000-3000 грн, то сьогодні ця сума вже мінімум в 2-3 рази більше. Нотаріус просто говорить, що за інші гроші він робити цю роботу не буде", – зазначив він.

"Стало складніше, тому що в БТІ була накатана схема, а зараз все нове. Є багато юридичних колізій, нотаріуси бояться відповідальності і відмовляються реєструвати угоди, а Мін'юст роз'яснень практично не дає", – заявив у свою чергу член правління Асоціації фахівців з нерухомості Артур Пилипчук.

В уряді претензії ріелторів відкидають. "Якщо реформа викликає спротив, значить, це дійсно реформа. Всі вже забули, скільки коштувало зареєструватися в БТІ, скільки треба було пройти процедур. Винен у всьому пан Єфименко, який за два роки неякісно підготувався до реформи, не підібрав приміщення, не відпрацював з нотаріусами як треба. Прем'єр виправив цю проблему", – заявив голова Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров вчора звільнив главу Державної реєстраційної служби Леоніда Єфименка, звинувативши його в неякісній підготовці реформи.

Азаров вчора розкритикував нову процедуру реєстрації прав на нерухомість.

Як відомо, з 1 січня в Україні запрацювала Державна реєстраційна служба, яка була покликана скоротити терміни та кількість процедур під час продажу нерухомості, а також дозволила здійснювати процедуру реєстрації, як працівниками держреєстру, так і приватними нотаріусами.