ДАІ з літа почне ловити порушників правил дорожнього руху лазерним “Гарпуном”

29 Січня 2013, 10:46

Система являє собою автоматичний стаціонарний комплекс, оснащений розробленими в США камерами TruCam, який здатний зафіксувати перевищення швидкості на відстані до 1500 м за допомогою точкового опромінення автомобіля лазером. Інформація буде передана на стаціонарний пост ДАІ або на патрульний автомобіль, який і зупинить порушника, пише «КоммерсантЪ-Украина».

Як повідомили у департаменті ДАІ, комплекси «Гарпун» будуть встановлені, у першу чергу, «на дорогах державного значення» та поміщені у спеціальні антивандальні бокси.

«Зараз вже завершені тестові випробування комплексу. Незабаром почнеться їх установка на автошляхах», – зазначили в ДАІ.

На думку експертів, експлуатація «Гарпун» передбачає дотримання деяких умов.

«Необхідно, щоб бокси з камерами розташовувалися таким чином, щоби співробітники ДАІ не мали до них доступу безпосередньо в момент фіксації порушення. Це допоможе уникнути можливої ​​фальсифікації даних», – пояснив експерт у сфері транспортного права, партнер адвокатської фірми «ОКП» Антон Кравченко.

На його думку, використання «Гарпуна» все ж таки не виключає зловживань, оскільки система роботи передбачає зупинку машини для складання протоколу, а, значить, і контакт між інспектором і порушником.

«Зупинити автомобіль, наступний, наприклад, в крайній лівій смузі при багатосмуговому русі, дуже складно. Це може призвести до того, що порушника доведеться шукати вже після допущеного ним перевищення швидкості», – підкреслив він.

Як повідомлялося, у жовтні минулого року ДАІ закупило 137 пристроїв TruCam, за ціною 99 тис. грн за штуку. Встановити їх планували в місцях підвищеної аварійності в Києві та Київській області.