У Партії регіонів «немає божевільних», які б хотіли відмовитися від кнопкодавства

29 Січня 2013, 08:55

Про підготовлений УДАРом конституцій законопроект стало відомо з офіційної заяви партії, поширеного вчора у другій половині дня, пише «КоммерсантЪ-Украина».

"Депутати від УДАРу подадуть до парламенту проект змін до Конституції, який передбачає розширення переліку підстав для дострокового припинення повноважень народного депутата", – йдеться в документі.

У партії уточнили, що позбавляти мандата пропонується у разі використання депутатом чужої картки для голосування, систематичні прогули засідань Верховної ради (ВР) і парламентських комітетів, а також виявлення інформації про подвійне громадянство особи, обраної в парламент.

Окремо в заяві партії йдеться, що карати слід також депутатів, які обрані від партії, але не увійшли до складу відповідної фракції. Як відомо, у ВР VII скликання під цю норму підпадають депутати Андрій і Олександр Табалови, балотувалися за мажоритарним та партійному списками партії «Батьківщина».

Крім того, УДАР пропонує набагато більш широку формулу імперативного мандату, ніж та, про яку йдеться в заяві. «Депутата слід позбавляти мандата також за його вихід або виключення з фракції», – розповіло джерело в партії, знайоме із законопроектом. Відповідні положення пропонується додати в ч. 2 ст. 81 Конституції, в якій перераховуються підстави для припинення повноважень народних депутатів.

«Розширення переліку (підстав для позбавлення мандата – Ред.) спрямовано насамперед на посилення відповідальності народних депутатів, спонукання їх до виконання своїх обов'язків і дотриманню Конституції», – йдеться в супровідних документах до законопроекту.

У Партії регіонів (ПР) жорстко заперечують проти ідеї позбавлення мандата за не персональне голосування. «Де вони знайдуть 300 голосів для внесення такої зміни в Конституцію? У Партії регіонів божевільних немає, ми за таке голосувати не будемо, це маячня», – заявив перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов.

Наявність надлишкових підстав для виключення депутата з парламенту напевно стане приводом для критики опозиційної ініціативи з боку влади, про що вже заявив Михайло Чечетов.

«Венеціанська комісія раніше вже засудила норму про імперативний мандат, сказавши, що це – кріпосне право! Вони що, хочуть, щоб депутати цілували ноги керівнику фракції? І позбавляти мандата того, хто відмовився?» – емоційно заявив Чечетов.

Як повідомлялось, раніше лідер партії УДАР Віталій Кличко звернувся до Генерального прокурора Віктора Пшонки із заявою-повідомленням про злочин щодо перевищення владних повноважень народними депутатами, які голосували за своїх відсутніх колег. У звернені, зокрема, йдеться про звільнення Сергія Арбузова з посади голови НБУ і призначення на цю посаду Ігоря Соркіна. Такі дії депутатів – «багатостаночників», як зауважує в заяві Кличко, підпадають під статтю 365 Кримінального Кодексу України (перевищення влади або службових повноважень). 

До цього Кличко подав позовну заяву в Окружний адміністративний суд Києва, в якій вимагає визнати протиправними дії голови Верховної Ради Володимира Рибака під час голосування за відставку Арбузова з посади голови НБУ і призначення Соркіна на цю посаду. В партії зібрали документальні підтвердження – матеріали, що свідчать про неособисте голосування депутатів у залі. Ці фото та відео факти будуть наведені у суді. Сам Рибак заперечує протиправність своїх дій

Нагадаємо, результати соцопитування свідчать, що 88% українців виступають за позбавлення кнопкодавів депутатських мандатів.