Британський експерт: Південний потік є колосальною помилкою Москви і її західних партнерів

25 Січня 2013, 14:37

«Насправді просто з’єднали два шматки труб», – сказав він, наголосивши, що це сталося саме тоді, коли значно зменшилася потреба Європи в російському газі.

«Зріс видобуток нетрадиційого скрапленого (LNG) та шельфового газу в США, Великій Британії, Канаді. Виникла ситуація, коли Америка стала великим експортером скрапленого газу й вугілля. Отож, навіть якщо Південний потік добудують, це станеться саме тоді, коли Європа позбудеться тривалої залежності від російського газу», – відзначив Шерр.

«Завершиться проект чи ні, але він, на мій погляд, є для Москви, як і для західних партнерів, колосальною помилкою. Останні також постраждають, адже платитимуть більше, ніж мали б для забезпечення себе енергією, до того ж залежатимуть від зобов’язань, які виявляться геть непотрібними», – вважає британський експерт.

Шерр також зауважив, що міжнародна енергетична агенція дійшла висновку, що Росія до 2035 року має замінити 80% своїх продуктивних ресурсів, аби утримувати позицію, яку займає зараз.

Повний текст інтерв’ю з британським політологом, одним з найкращих західних експертів у сфері енергетичних відносин між Україною, Росією та ЄС, а також у питаннях розширення ЄС та НАТО й безпеки на посткомуністичному просторі Джеймсом Шерром читайте у №4 «Українського тижня».