“Батьківщина” і УДАР не голосуватимуть за нового главу НБУ

10 Січня 2013, 11:51

"У жодному разі не будемо голосувати. Нацбанк перебуває у розпорядженні президента, і зараз вони просто міняють його главу, а зміст не змінюється, і знову продовжиться згубна практика знищення золотовалютних резервів країни, які просто зникають на наших очах", – сказав він.

Турчинов відзначив, що єдиним критерієм підбору кандидата на посаду голови НБУ є особиста відданість президенту. У зв'язку з цим він не вірить у якісні зміни в Нацбанку після призначення нового глави.

Водночас партія "Український демократичний альянс за реформи (УДАР) Віталія Кличка" теж заявила, що не голосуватиме за затвердження кандидатури Соркіна на посаду голови  НБУ.

"Ми, як і заявляли, не збираємося брати участі у рокіровках у владі та розділяти відповідальність за безглузді дії владної команди. В тому числі і в кадровій політиці”, – зазначив лідер фракції Віталій Кличко.

При цьому він наголосив, що фракція наполягає на заслуховуванні звіту екс-глави НБУ Сергія Арбузова.

“Сьогодні влада налаштована на призначення "свого" голови НБУ. Уряд не хоче звітувати про свою діяльність, не представляє парламенту і громадянам програми своєї подальшої діяльності. Чому ми повинні голосувати за людей, які не несуть і не збираються нести відповідальності за те, що відбувається в країні? Про покращення ми чуємо від влади кожного дня, але чомусь не відчуваємо його” – підкреслив лідер фракції "УДАР".

Нагадаємо, президент Віктор Янукович пропонує призначити головою Національного банку Ігоря Соркіна, який обіймав посаду заступника глави НБУ. Сьогодні це питання планує розглянути Верховна Рада.

З 25 грудня Ігор Соркін виконує обов’язки глави Нацбанку замість Сергія Арбузова, який був призначений першим віце-прем'єр-міністром.

Соркін родом з Донецька, народився 3 березня 1967 року. Раніше працював начальником відділу банківського нагляду Донецького облуправління НБУ. З 2010 року перейшов на роботу до правління НБУ. У 2011 році став держслужбовцем 3-го ранґу.

За інформацією ЗМІ, батько Соркіна В'ячеслав Соркін працює в російському "Газпромі".