Експерт: склад нового уряду підтверджує зростаючу слабкість Януковича

26 Грудня 2012, 10:52

«Формування цього уряду не обіцяє нічого хорошого для президента. Перед ним стоять три великі завдання: управляти, зруйнувати міжнародну ізоляцію України і врятувати країну від непевної фінансової ситуації. Існує мало підстав вважати, що він зможе вирішити будь-яке з цих трьох завдань.

По-перше, цей уряд складається лише з двох олігархічних кланів – сім`ї Януковича і Ахметова. Він міг би звернутися і до трьох інших кланів: Клюєва, Фірташа і Комуністичної партії, чия підтримка Януковичу необхідна для парламентської більшості.

Якщо судити по формуванню уряду, Клюєв і комуністи нічого не отримали, в той час як люди Фірташа залишаються на маргінальних посадах. Наразі, Партія регіонів Януковича має тільки 208 місць з 450 в парламенті. При цьому, сформувавши уряд, він не розширив, а лише звузив свою владну базу. Питанням зараз є, чи буде він в змозі утримувати більшість у парламенті і чи зможе цей уряд може управляти», – пише експерт.

Аслунд також вважає, що через некомпетентність уряду не вдасться також послабити зовнішньополітичну ізоляцію країни та фінансові проблеми.

«Європейський союз продовжуватиме вимагати від Януковича звільнити екс-прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, а цього, здається, президент зараз найменше хоче…

МВФ вимагає не тільки істотного збільшення цін на газ і вільної валютної політики, якій більше за всіх протистояв Арбузов. Не на користь нового уряду грає й те, що крім Кожари і Грищенка в ньому майже ніхто не говорить англійського, що навіть менше, ніж в минулому уряді, де були особи, котрі користувалися повагою міжнародної спільноти – Порошенко і Хорошковський. Тому, ймовірно, уряд закопає себе в ще більшу міжнародну яму, ніж попередній.

Нарешті, цей уряд навряд чи щось зробить, щоб покращити фінансову ситуацію в Україні. Напевне найбільш шкідливою політикою була розробка законопроекту щодо податку на обмін валюти спочатку у 15%, а потім у 10%, котрий з таким завзяттям просував Арбузов…

Арбузов також серйозно посилив і так надмірне валютне регулювання в Україні та підтримує переоцінений курс гривні, а тому всі очікують девальвації не менше 10% у 2013 році. Втім вона може бути набагато більшою через спустошення валютного ринку регуляторною політикою Нацбанку. Якщо ціни на сталь і вугілля і далі будуть низькими, Україні може зіткнутися з серйозною фінансовою кризою, спровокованою некомпетентною економічною політикою», – пише Аслунд.

«Формування цього уряду є досить дивним. Через вузьку базу та обмежену компетентність це ймовірно послабить позицію президента і в парламенті, і в українській політиці загалом. Чи переоцінив Янукович свою силу, чи вирішили інші політичні сили, що їм краще залишатись подалі від його уряду? Незалежно від відповіді, призначення уряду є знаком зростаючої слабкості президентства Януковича», – додає аналітик.

Читайте також: Повний склад нового уряду: група Фірташа, «Сім’я» та донецька «гвардія»