Рада суддів просить у влади державного захисту для справедливого правосуддя

24 Грудня 2012, 16:45

Рада суддів наголошує, що незалежність і недоторканність суддів не є привілеєм суддівського корпусу, а встановлюється з метою забезпечення і дії принципу верховенства права та права осіб на справедливе правосуддя".

"В Україні мають бути забезпечені дієві, а не формальні гарантії незалежності суддів, ефективний, а не декларативний державний захист суддів, членів їх родин та працівників апарату судів", – йдеться в заяві.

Рада суддів наголошує, що сьогоднішній стан дотримання вимог закону щодо державного захисту суддів та працівників апарату судів викликає занепокоєння.

"Особливе занепокоєння викликає поширення випадків втручання в діяльність суддів, посягання на їх життя і здоров’я. Мають місце непоодинокі факти тиску на суддів шляхом погроз, шантажу та іншого протиправного впливу", – йдеться в заяві.

До всього, наголошують у Раді суддів, "правоохоронні органи нерідко безпідставно залишають без реагування повідомлення про надходження погроз та інших протиправних діянь щодо суддів та працівників апарату судів".

У повідомленні наголошується, що заходи щодо розслідування злочинів проти життя, здоров’я суддів та їх близьких родичів не завжди є ефективними. Так, протягом 2010-го – І півріччя 2012 років не було засуджено жодної особи за вбивство або замах на вбивство судді.

"Фінансування заходів державного захисту суддів та працівників апарату судів на належному рівні не здійснюється. Стан забезпечення безпеки суддів є незадовільним, механізми захисту суддів від протиправних посягань є неефективними, що призводить до незворотних наслідків", – наголошується у повідомленні.

У зв’язку з цим Рада суддів звернулася до Верховної ради, Кабміну, МВС та Генпрокуратури з прохання вжити кардинальних заходів для захисту суддів та їх родини.

Нагадаємо, нещодавно у Харкові вбили суддю Фрунзенського райсуду Володимира Трофімова та членів його сім’ї. Крім того, за останні два роки вбили суддю Вищого господарського суду Михайла Михайлюка, суддю Шевченківського райсуду Києва Сергія Зубкова, суддю Київського апеляційного адмінсуду Оксану Дурицьку.

Минулого тижня судді Харківської області на загальних зборах звернулися до керівництва країни по захист.

Позначки: