Харківські судді просять захисту в Януковича, Азарова та Пшонки

19 Грудня 2012, 17:58

"Судді прийняли звернення про захист до президента України, прем'єр-міністра, голови Верховної Ради, генпрокурора та голови Ради суддів України. Судді висловили обурення і стурбованість у зв'язку з жорстоким вбивством судді Фрунзенського райсуду міста Харкова Володимира Трофимова і трьох членів його сім'ї, і просять вжити заходи з їх захисту", – сказали у прес-службі суду.

Текст звернення розміщено в місцевих ЗМІ.

"Володимир Трофимов багато років працював суддею і зарекомендував себе як компетентний фахівець і порядна людина, зразок для інших. Судді Харківської області, у яких також є сім'ї і діти, налякані та очікують захисту від своєї держави. Страшний злочин має бути розкрито, а вбивці мають постати перед судом і понести покарання за скоєне", – зазначається у зверненні.

У документі йдеться також про те, що специфіка суддівської професії така, що майже в кожній справі є незадоволені рішенням суду. Завдання судді – відновити справедливість і прийняти рішення, спираючись на закон, але не під впливом страху або інших чинників.

"Працівники суду повинні мати дієві механізми захисту від протиправних посягань, викликаних їх професійною діяльністю", – сказано у зверненні.

Судді просять розглянути питання про можливість вживання заходів безпеки, які існують в інших країнах і визнані ефективними. Зокрема, наполягають судді, необхідно підсилити охорону судів, встановити турнікети і металошукачі, камери спостереження в будівлях суду і довкола них, обладнати приміщення суду "тривожними" кнопками і сигналізацією, заборонити видачу відомостей про місце мешкання суддів і працівників судів.

Нагадаємо, перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін заявляє, що в Україні спостерігається небезпечна тенденція – все більше проявляється неповага до суддів та правоохоронців.

Як відомо, 15 грудня було убито родину судді Фрунзенського району міста Харкова. Загинули сам 58-річний Володимир Трофимов, його 59-річна дружина, 30-річний син і 29-річна цивільна дружина сина. У всіх чотирьох було відрізано голови. Слідство розглядає декілька версій злочину. Одна з них пов'язана з професійною діяльністю судді, інша – з його захопленням (колекціонування орденів, медалей, монет), третя – замовне вбивство.

Позначки: