У Раді відмовили опозиції в реєстрації постанови про ліквідацію “Беркуту”

17 Грудня 2012, 16:33

Законопроектом зокрема передбачалося визнати таким, що не відповідає Конституції і законам України діяльність підрозділів «Беркут», котрі «на чинному етапі застосовують МВС України не за своїм призначенням і фактично підміняють та дублюють функції інших підрозділів, що входять до структури МВС та спецчастин внутрішніх військ МВС України».

У постанові також вказано, що утримання підрозділів «Беркут» є суттєвим обтяженням для бюджету України і тому є невиправданим і неефективним. Поставною передбачено розформування підрозділу до 30 березня 2013 року.

Окремим пунктом в постанові вказано, що у зв’язку з чисельними фактами ігнорування співробітниками «Беркуту» закону про міліцію, а також порушення ними прав і свобод громадян України, весь особовий склад підрозділу «Беркут» має бути звільнено без права працевлаштування в органах МВС та СБУ протягом 10 років з моменту звільнення.

В пояснювальній записці до постанови, що є в розпорядженні Тиждень.ua, зазначено, що у випадку прийняття постанови щорічно буде економитися 600 млн грн. бюджетних коштів.

Попри те, що за словами авторів постанови ними було дотримано всіх формальних вимог, необхідних при подачі законопроектів, в реєстрації було відмовлено.

Співавторами постанови є депутати від опозиції Ірина Луценко, Геннадій Москаль, Роман Забзалюк, Юрій Одарченко та інші.

Нагадаємо, об'єднана опозиція "Батьківщина" має намір презентувати 15 першочергових законопроектів, необхідних для покращення економіки та політичної ситуації в Україні.