The Foreign Policy: подальше процвітання Польщі залежатиме від поглиблення зв’язків з ЄС

17 Грудня 2012, 13:10

«Польща єдина країна-член ЄС, яка уникла рецесії в 2008-2009 роках. Її економіка зросла на 12% у період з третього кварталу 2008 року до першого кварталу 2012, продемонструвавши разючий контраст з нульовим зростанням в Європейському Союзі. Польський експорт таки впав у 2009 році на 16%, але вже у 2010 році він зріс до 23%, потім встановився на стабільній здоровій позначці у 12% зростання в 2011 році. Крім того економічна стабільність Польщі визнана ринками капіталу… Яскраві показники Польщі пов’язані з кількома чинниками, головним з яких є ефективне управління, структура її економіки та чисте везіння. Польща розробила завидні макроекономічні інструменти задовго до того як вони виявилися суттєвими», – відмічає видання.

«Значною мірою вигравши від багатьох програм ЄС спрямованих на скорочення розриву у рівні життя і продуктивності, серед яких спільна сільськогосподарська політика і субсидії на інфраструктуру, Польща при цьому рішуче виступила проти ініціатив, які могли б підірвати принцип солідарності як наріжний камінь процесу інтеграції. Лідери Польщі справедливо підозрюють, що «Європа двох швидкостей» відправить країну з відносно низькими рівнем доходів на душу населення на другий рівень інтеграції.

В той же час Польща повинна справлятися з труднощами, що впливають на процес європейської інтеграції, перебуваючи за межами єврозони. Це пояснює чому країна підписала договір про фінансову економію, який протискали основні країни єврозони», – додає The Foreign Policy.

«Насправді зростаючі економічні зв’язки Польщі із Західною Європою є невід’ємною частиною більш широкого руху до інтеграції Західної і Центральної Європи. На сьогодні Польща є найбільшою національною економікою серед так званої Вишеградської четвірки (до якої входять також Словаччина, Угорщина та Чехія, котрі приєднались до ЄС у 2004 році). Економічний вплив у регіоні стрімко зростає, їх сукупний ВВП на сьогодні перевищує $1 трлн, що у чотири рази більше, ніж в середині 1990-х років.

Економічні перетворення в країні є доказом позитивної переваги європейської інтеграції та свідченням рішучості Польщі дистанціюватися від радянського кошмару. Польща довірила свою долю об’єднаній Європі, поставивши на те, що Союз не зазначає катастрофічних наслідків від економічних правил єврозони. Якщо ЄС процвітатиме, то процвітатиме і Польща. Дійсно, вперше в своїй сучасній історії незручна близькість Польщі до великих наддержав Європи виявиться швидше перевагою, ніж недоліком», – йдеться в статті.