За модернізацію одного із вертольотів Януковича заплатять у вісім разів дорожче, ніж він коштує

17 Грудня 2012, 10:35

Вертоліт з номером UR-PAB (заводський номер 804М02) мають переобладнати у повній відповідності з вимогами «Положення про організацію, виконання та забезпечення повітряних перевезень вищих посадових осіб».

Для цього потрібно виконати капремонт, модифікацію систем та переобладнання пасажирського салону. Разом з тим конкретні дані про зміни не повідомляються.

У жовтні ДАП «Україна» застрахувала на 2013 рік свій авіапарк, визначивши страхову суму за вертоліт 8МТВ-1 UR-PAB у розмірі 5,28 млн грн. Це в вісім разів дешевше, ніж вартість замовленої модернізації.

Для обслуговування президента Віктора Януковича авіапідприємство ДУСі орендує вертольот Agusta AW139, вартістю близько $13 млн.

Як повідомлялось, ДАП «Україна» має два вертольоти типу Мі-8МТВ-1 (номери UR-РАA, UR-РАВ) для здійснення безпосадочних польотів дальністю до 620 км. Окрім цього, «для забезпечення оперативних спеціальних авіаперевезень вищих посадових осіб України на коротку відстань» державне авіапідприємство залучає у ТОВ «Центравіа» залучаються вертольоти типу Augusta 139. У цієї ж компанії орендується літак Falcon 900.

Нагадаємо, минулого року ДАП «Україна» орендувала у ТОВ «Центравіа» вертоліт Augusta за 7,50 млн грн та літак Falcon за 8,00 млн грн.

«Центравіа» має засновниками донеччанина Павла Ковальова та віргінський офшор «Аеро холдінгс лімітед».

На момент створення фірми в 2007 році її засновниками могли бути ТОВ «Укркиївресурс» та Павло Литовченко, який брав активну участь в оборудці з отриманням земельної ділянки для резиденції «Межигір’я» Віктора Януковича.

На Литовченка оформлено фірму «Танталіт», яка виступила офіційним орендатором 127 га землі в Вишгородському районі під Києвом поряд з 1,7 га, орендованими особисто Віктором Федоровичем. Литовченко є депутатом Київської облради.