Арбузов не виключає зниження депозитних ставок у гривні

12 Грудня 2012, 13:52

При цьому голова Нацбанку повідомив, що ставки за валютними депозитами збережуться на рівні 10%.

Арбузов додав, що Нацбанк готовий розширити рефінансування банків, якщо побачить прагнення банків активізувати кредитування реального сектора економіки.

Очікуване розширення доступу банків до рефінансування, за словами банкіра, збільшення ліквідності кредитно-фінансових установ у національній валюті та зниження вартості гривневого ресурсу істотно підвищить стійкість в складний період в економіці країни.

Арбузов також додав, що посилення валютного регулювання дозволить НБУ вже в грудні 2012 року припинити підтримку курсу гривні за рахунок продажу інвалюти із золотовалютних резервів і нарощувати резерви шляхом її купівлі на міжбанку.

Відносно перспективи введення обмежень на готівкові операції для фізичних осіб, глава НБУ відзначив, що реалізація такого кроку можлива в 2013 році.

За його словами, на даний момент обговорюється можливість встановлення на першому етапі максимальної суми таких операцій на рівні 150 тис. гривень.

Нагадаємо, НБУ наполягає на введенні збір до Пенсійного фонду з продажу фізособами готівкової валюти. Наразі Нацбанк розглядає можливість збільшення перехідного періоду введення цього збору з 2 до 3 місяців.