ЄБРР готовий збільшити фінансування до €900 млн після відновлення співпраці України з МВФ

4 Грудня 2012, 09:55

"Якщо буде пописананова програма stand by з МВФ, думаю, ЄБРР може продовжувати фінансувати Україну в майбутньому році приблизно в такому ж обсязі, як 2012 році. Якщо не буде нової програми з МВФ, мені здається, ця сума може бути набагато менше", – сказав Куусвек.

При цьому він підкреслив, що відновлення співпраці України з МВФ стане позитивним сигналом для іноземних інвесторів, і буде сприяти припливу інвестицій.

Куусвек також повідомив, що з початку поточного року ЄБРР профінансував проекти в Україні на суму €665 млн.

"Я сподіваюся, що до кінця року сума фінансування збільшиться до близько €900 млн: у портфелі ЄБРР ще є ряд проектів, які можуть бути підписані до кінця року", – додав директор ЄБРР в Україні.

За його словами, таким чином, обсяг інвестицій ЄБРР в Україну в поточному році може бути на 10% менше, ніж роком раніше.

"Причина, в першу чергу, в тому, що тривають проблеми з інвестиційним кліматом в країні, в результаті значно зменшився обсяг не тільки іноземних, але й місцевих інвестиції", – прокоментував Куусвек.

Раніше повідомлялося, що діюча програма stand by завершується в кінці 2012 року. Місія МВФ з 7 по 17 грудня проведе з українською владою переговори про нову програму stand by.

В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (понад $15 млрд). Країна змогла отримати два транші на загальну суму $3,4 млрд.

З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже півтора року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення "газових" переговорів з Росією.

ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні: банк вклав в економіку країни вже понад €8 млрд у рамках 320 проектів.

Позначки: