Чорнобильський проект на 4,2 млн євро може опинитися під загрозою зриву

1 Грудня 2012, 18:33

Проект зі створення «дієвої системи життєзабезпечення населення в умовах радіаційного впливу» був ініційований відомим вченим в галузі радіаційної медицини Юрієм Бандажевським.

Однак зараз в Україні його намагаються усунути від супроводу проекту.

Замість професора зі світовим ім'ям, який спостерігає за реалізацією програми, в тому числі за використанням фінансових коштів, хочуть зробити «свою» людину при Державному агентстві України з управління зоною відчуження (яке є бенефіціаром проекту).

Зараз наближаються терміни проведення тендеру, за результатами якого стане відомий переможець на супровід проекту. І представники Єврокомісії та Європарламенту не зможуть не звернути уваги на спробу протегування власних інтересів, що неприпустимо з точки зору тендерних правил.

Як зазначає видання, цікава й така особливість проекту: сервісна частина проходить без тендеру. За інформацією ZN.UA, Євросоюз на прохання бенефіціара виділяє на цю частину проекту гроші безпосередньо. Крім медико-профілактичної частини, більше двох мільйонів євро передбачається затратити на спалювання радіоактивної деревини та будівництво теплиці для вирощування овочів.

Нагадаємо, раніше програма вже одержала підтримку Європарламенту і Єврокомісії, але була припинена з вини української сторони.

Проектом передбачається впровадити в Іванківському районі Київської області, який межує з 30-кілометровою зоною відчуження і є найбільш забрудненим радіонуклідами цезію-137 та стронцію-90.

Загальна вартість проекту 4,2 млн. євро (з реалізацією протягом трьох років). З цієї суми на медико-профілактичну програму по Іванківському районі припадає 2 млн. євро.