Українські банки вже мають проблеми з виплатою депозитів

28 Листопада 2012, 09:51

Як пише видання, мова йде про банк "Таврика", який входить до групи середніх, має 40 підрозділів у всіх регіонах України та активи близько 4,5 млрд грн, у тому числі 2,3 млрд – це гроші фізосіб.

У головному офісі банку "Таврика" в Києві зазначають, що можна зняти з картки вже 500 грн в день, але не через банкомат, а пред'явивши картку і паспорт в одному з відділень банку. Обіцяли днями відновити і повернення депозитів, термін яких закінчився.

Інформоване джерело видання в банківських колах повідомило, що "Таврику" банкрутити не будуть, Нацбанк видасть їй до 500 тис. грн рефінансування (дешевий кредит під 7,5-8,5% річних), що допоможе пережити труднощі. На користь цього говорить і поновлення виплат за зарплатними рахунками.

Але справа не тільки в "Тавриці": на думку джерела видання, зараз у схожій ситуації перебувають близько 50 середніх і невеликих банків. Через спад в економіці впав попит на кредити з боку виробників, тому малі банки поступово перетворюються на "фінансові пірамідки" – щоб повернути з відсотками раніше залучені гроші населення (основне джерело активів), вони беруть нові депозити під все більш високі відсотки (26% річних і більше). Це означає, що видані ними кредити подорожчають до 30% і вище, що робить такі банки неконкурентоспроможними в порівнянні з великими банками. Наступний крок – їх банкрутство та ліквідація, адже у Нацбанку на всіх рефінансування навряд чи вистачить.

Втім, інші експерти кажуть, що "банкопаду" не буде. Олександр Жолудь (Міжнародний центр перспективних досліджень) визнає: ризики банкрутства малих банків зросли, але в цьому винен не тільки спад в економіці, але і Нацбанк – заради утримання низького курсу гривні він створив її дефіцит на ринку (менше гривні – менше можливість купити валюту – міцніше курс), тому ставки по гривневих кредитах, а значить і депозитах все вище. Але в підсумку банки кредитують не промисловість, а один одного – депозити населенню треба повертати і "мильна бульбашка" ставок роздувається.