Іспанська Каталонія достроково обирає парламент

25 Листопада 2012, 09:50

Рішення про проведення   дострокових виборів до парламенту Каталонії було оголошено у вересні після того, як іспанський прем'єр Маріано Рахой відкинув пропозицію глави уряду Каталонії Артура Маса надати регіону податкову незалежність.

Причиною різкого зростання сепаратистських настроїв Каталонії стали проблеми в економіці, на тлі фінансової та економічної кризи в Іспанії. Прихильники відокремлення Каталонії від Іспанії вважають, що економічно розвинений регіон, який вносить до 20% у ВВП до бюджету королівства, утримує всю Іспанію.  

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, каталонська націоналістична коаліція "Конвергенція і Союз" (CiU) на чолі з   Артуром Масом може перемогти на дострокових виборах до місцевого парламенту з результатом 37,3% голосів. Правляча консервативна Народна партія може отримати 13,2%, соціалістичної партії  – 12,3%.

Таким чином до абсолютної більшості в парламенті (68 місць) однопартійцям Артура Маса не вистачить шести мандатів, однак передбачуваний результат їхніх союзників – "Республіканських лівих Каталонії" ERC (18 місць) і "Кандидатів народної єдності" CUP (2 місця) – дозволить почати рух в напрямку відокремлення Каталонії.

В ході передвиборної гонки коаліції "Конвергенція і Союз" було заявлено, що їх першим кроком стане внесення поправок в законодавство регіону – надання  офіційного статусу референдумам, ініційованих на регіональному рівні.

Мадрид вже попередив каталонських націоналістів, що одностороннє проведення референдуму буде порушенням конституції країни, а Єврокомісія нагадала про те, що вихід Каталонії зі складу Іспанії буде означати її вихід з ЄС.

Читайте також: Барса сепаратизму