Росія погодилась змінити проект собору РПЦ в центрі Парижа

23 Листопада 2012, 22:58

Як підкреслюється в заяві, втілення проекту відкладено, тому що, за рішенням обох сторін – французької і російської, "в такому вигляді він не може бути виконаний".

Передбачається, що у нову проектну групу ввійде відомий французький архітектор Жан-Марі Вільмот.

Як повідомляє агентство Рейтер, в управлінні справами президента РФ запевнили, що вивчать можливість "гармонійно вписати" будівлю в парижський  простір.

Нагадаємо, мер французької столиці Бертран Деланое раніше  виступив проти проекту будівництва російського духовно-культурного православного центру в Парижі на ділянці, визнаній ЮНЕСКО світовою спадщиною

Проект передбачав зведення православного храму, семінарії, бібліотеки та  залів для прийомів. Загальна площа комплексу мала скласти 4245 квадратних метрів.

Згідно з ескізами проекту,  церква мала мати п'ять золотих куполів, центральний – заввишки 27 метрів. За задумом архітекторів, ця споруда мала бути з скляним дахом, що символізував би покров Богородиці.

Цей проект французькі ЗМІ назвали  "кремлівським собором".

Ділянку землі під церкву і культурний центр Росія купила в 2007 році за 70 млн євро.

Остаточне рішення щодо проекту має прийняти президент Франсуа Олланд –  попердньо проект рішення був схвалений його попередником Ніколя Саркозі.

27 листопада в Парижі починається франко-російський тиждень, в якому візьме участь  прем'єр-міністр РФ Дмітрій Мєдвєдєв. Як пишуть французькі ЗМІ, питання будівництва російської православної церкви може стати предметом обговорення Мєдвєдєва з його французьким колегою Жан-Марком Еро.

Позначки: