Переговори про перемир’я в Секторі Газа вступили у «серйозну фазу», але до миру ще далеко

19 Листопада 2012, 08:17

Напередодні він провів в Каїрі зустріч з главою політбюро ХАМАС Халед Машааль, який висловив відповідну думку. «За словами Машааля, переговори про припинення вогню увійшли у вкрай важливу стадію. Водночас Машааль відкинув можливість досягнення перемир'я у найближчий час через «умови, висунуті Ізраїлем, і відмови останнього виконувати вимоги палестинської сторони», – повідомив Шаат.

За його словами, зокрема, контролюючі Газу хамасівці разом з іншими угрупуваннями вимагають «повністю зняти блокаду з Сектора, припинити вторгнення ізраїльської армії і створити зони безпеки всередині анклаву, покласти край практиці вибірковій ліквідації лідерів опору, а також нападів на палестинських рибалок».

Ізраїльтяни, своєю чергою, наполягають на довгостроковому перемир'ї терміном на 15 років і більше, негайно припинити поставки сучасної зброї у сектор, ракетні обстріли і атаки на військовослужбовців на кордоні. Крім того, вони хочуть закріпити за собою право переслідувати бойовиків «за гарячими слідами» або за наявності інформації про підготовку ними нападів. Розблокувати сектор ізраїльська сторона має намір через КПП «Рафах», а не через свої погрантермінали. Всю координацію цим процесом вона «планує передати безпосередньо в руки єгиптян і хамасівців, вимагаючи при цьому, щоб політичним гарантом «домовленості про припинення вогню виступив особисто президент АРЄ Мухаммед Мурсі».

У разі, якщо ці умови не будуть виконані протягом двох-трьох діб, керівництво Ізраїлю пригрозило почати «масштабну війну проти Гази на землі, повітрі та на морі» до тих пір, поки остаточно не впаде режим ХАМАС. Таку інформацію, як відзначає «Маан», підтверджує низка близьких до переговорного процесу посередників.

Між тим, за словами Шаат, ізраїльтяни заявили про готовність піти на деякі поступки і переглянути низку вимог, які стосуються «повного припинення ракетного обстрілу угрупованнями і зброї ХАМАС».

«Не думаю, що вдасться укласти тривале перемир'я, оскільки ситуація дуже складна. І поки Машааль не інформував мене про те, коли саме воно може бути досягнуто. Але якщо це відбудеться, то єдиною гарантією буде «дотримання в обмін на дотримання», – сказав Шаат.

Як зазначив член ЦК ФАТХ, лідер хамасівців також дав чітко зрозуміти, що ісламський рух готовий розпочати за посередництва Єгипту мирний внутрішньопалестинський діалог, «але тільки після припинення ізраїльської агресії».

До переговорів між палестинськими угрупованнями в Каїрі та ізраїльським емісаром також активно підключилися Катар і Туреччина. Однак вони, як каже Шаат, координують усі свої дії через Мурсі.

Глава автономії Мухмуд Аббас напередодні знову закликав Лігу арабських держав провести екстрений саміт щодо ситуації в прибережному анклаві.

Ізраїль вже п'ятий день здійснює авіаудари і артобстріл Сектора Газа у відповідь на запуски ракет по ізраїльській території бойовиками руху ХАМАС з території Сектора.

За даними палестинської сторони, з початку конфлікту в Секторі Газа вже загинули 77 палестинців, в тому числі 21 дитина і 8 жінок, ще близько 700 отримали поранення.