Обама: США підтримують право Ізраїлю на самооборону

18 Листопада 2012, 22:10

"Ізраїль має право розраховувати, що його територія не буде піддаватися ракетним обстрілам. Якщо це відбудеться без військової активності в секторі Газа, це буде найкраще не тільки для місцевих жителів, але і для ізраїльтян", – сказав Обама,  відповідаючи на питання, чи означатиме наземна операція Ізраїлю в секторі Газа означати ескалацію кризи.

Обама підкреслив, що США "повністю підтримують право Ізраїлю на самооборону".

Він також висловив сподівання, що прогрес у врегулюванні ситуації буде досягнутий вже найближчими днями.

"Ті, хто підтримує палестинців, повинні розуміти, що в разі подальшої ескалації напруги в секторі Газа, ймовірність того, що нам вдасться повернутися до   мирних переговорів про створення палестинської держави в осяжному майбутньому істотно знижується", – сказав Обама.

На його переконання, що якщо лідери країн регіону дійсно прагнуть до врегулювання ситуації і продовження процесу мирного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту, "почати потрібно з того, що  припинити обстрілювати ракетами територію Ізраїлю" і створити можливості для врегулювання давнішніх конфліктів.

Нагадаємо, Ізраїль вже п'ятий день здійснює авіаудари і артобстріл сектора Газа у відповідь на запуски ракет по ізраїльській території бойовиками руху ХАМАС з території сектора.

У результаті конфлікту, за попередніми даними, загинули більше 50 палестинців, серед них 11 дітей, більше 450 осіб отримали поранення.   

Прем'єр-міністр країни Біньямін Нетаньяху  на засіданні уряду 18 листопада заявив, що Ізраїль готовий розширити масштаб військових операції у секторі Газа.  

Позначки: