Укргідрометцентр сподівається отримати $52 млн від Світового банку

17 Листопада 2012, 19:30

"Остання наша пропозиція, озвучена на засіданні Державної комісії з питань техногенної та екологічної безпеки, полягає в можливості отримання кредиту Світового банку під модернізацію гідрометеорологічної служби в сумі $ 52 млн. Такий шлях пройшли вже всі центральноєвропейські країни, а також Росія. В даний час цим шляхом іде Молдова", – розповів Кульбіда.

За його словами, проект про отримання такого кредиту підтримало Міністерство надзвичайних ситуацій, у підпорядкуванні якого перебуває Укргідрометцентр, крім того, до нього з розумінням поставилися в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі та Міністерстві фінансів.

"Сподіваємося, що протягом 2013 року ми вже предметно підійдемо до цього питання", – підкреслив Кульбіда.

Він пояснив, що ці кошти необхідні для придбання сучасної потужної комп'ютерної техніки, для реалізації повного переоснащення всіх 187 метеостанцій  та 450 гідрологічних постів, для створення сучасної телекомунікаційної мережі, побудованої на інтернет-ресурсах, серверах даних, центральних та регіональних базах даних.

Начальник Укргідрометцентру також поскаржився, що однією з ключових проблем українських синоптиків є надзвичайно низький рівень заробітної плати – в середньому по всіх організаціях гідрометеорологічної служби він становить близько 2 тисяч грн.

"Це створює труднощі з пошуком кваліфікованих кадрів. Без підвищення заробітної плати хоча б в 2 рази ми скоро будемо мати дуже серйозні кадрові проблеми", – підкреслив Кульбіда.

Як повідомлялось, упродовж 20-річної роботи в Україні Світовий банк надав державі позик на загальну суму майже $8 мільярдів, які використали на реалізацію 41 проекту.