Американський експерт: Для США важко захищати суверенітет України, якщо уряд сам добровільно піддається тиску з боку Росії

16 Листопада 2012, 15:32

«Саме по собі проголошення позаблокового статусу не має перешкоджати суті відносин Україна – НАТО», – вважає експерт.

Бугайські відзначає, що «спільні цінності й інтереси», закладені у підписаній у грудні 2008-го Хартії про стратегічне партнерство між Україною та США, щезають, як роса на сонці, а Україна і США продовжують віддалятися одна від другої.

«До переліку «цінностей» України не ввійшла розбудова демократії, а її стратегічні інтереси відійшли від євроатлантичного маршруту. Для США чи будь-якої іншої держави важко захищати суверенітет України, якщо уряд сам добровільно піддається тиску з боку Росії внаслідок свого відчуження від Заходу», – пише експерт.

Він відзначає, що відколи 2010 року до влади в Україні прийшла адміністрація Януковича, відбулося кілька зустрічей україно-американської комісії Стратегічного партнерства і було створено три нові групи для роботи над розвитком мирної ядерної енергетики, політичного діалогу і верховенства права, а також науки й техніки.

«І хоча було проведено кілька зустрічей на високому рівні, сумніви щодо перспектив продовження програми партнерства і її якогось тривалого впливу лише зростають», – вважає Бугайські. 

Більше про це читайте у статті "Братні ведмежі обійми" у № 46 "Українського тижня".

Нагадаємо, представник Держдепартаменту США Марк Тоунер 29 жовтня заявив, що США вважають парламентські вибори на Україні, що відбулися 28 жовтня, «кроком назад» у розвитку демократії в країні.

14 листопада стурбованість з приводу парламентських виборів президенту Віктору Януковичу висловив віце-президент США Джо Байден. У телефонній розмові він попросив Януковича забезпечити справедливе і прозоре завершення виборчого процесу.