Ганне Северінсен: ми підозрюємо, що при підрахунку голосів могли відбуватися порушення

29 Жовтня 2012, 19:15

"Процес підрахунку відбувається в маленьких кімнатах, ви не можете там рухатися, ви не бачите, як іде підрахунок. Не можна вважати, що якщо на екзит-полах заявлено про підтримку тих чи інших партій, а після підрахунку виявляється, що підтримка певних партій менша. Ми можемо підозрювати, що такі результати отримані через специфіку підрахунку і десь відбувалися можливі порушення", – сказала Северінсен.

Вона  зазначила, що в Україні існують системні проблеми з демократією. Северінсен наголосила, що в 1991 році "система колишнього СРСР передала владу олігархам", і бізнес не відділений від політики, а політичні партії – утворення довкола певних політичних діячів, відомих людей.

"Вважаю, що за демократії важливо усвідомлювати,  які цінності представляє людина, за яку ви голосуєте. Якщо ви пристаєте до програми партії, поділяєте її плани, програму, за неї голосуєте і якщо вам не подоюбається, як вона втілює свої цілі в життя – наступних виборів голосуєте за наступну. І якщо члени однієї партії перейдуть в іншу – її покарають. В Україні ж система перевернута догори ногами – ви обираєте людину, яка йде на вибори. Ви голосуєте не лише за партію, але й за людину, якій довіряєте. І немає жодної системи покарання людині, яка не дотримується своїх обіцянок. Вам треба знайти вихід з цієї системи авторитарного прийняття рішень", – вказала політик.

 

Як повідомлялось, спостерігачі ПАРЄ відзначили "олігархізацію" виборчого процесу в Україні.

Також спостерігач від ОБСЄ вказали, що результати парламентських виборів в Україні можуть негативно вплинути на українсько-європейські стосунки.