УДАР пропонує опозиції домовитись, як усунути режим Януковича та звільнити Тимошенко

29 Жовтня 2012, 13:31

«Сьогодні у нас є не тільки спільний ворог – авторитарний корумпований режим, – а й спільна мета: перетворення України в сучасну демократичну і справедливу державу.  Неодмінною умовою реалізації цього плану дій є усунення від влади режиму Віктора Януковича та звільнення політичних в’язнів», – йдеться у документі.

Пропонується  створити незалежне Антикорупційне агентство, ухвалити закон про порядок імпічменту президента та створити тимчасову слідчу комісію Верховної Ради з питань усунення президента Віктора Януковича від влади.  

«Позбавимо президента і парламент права призначення суддів та звільнити суддів з-під тиску виконавчої влади. Усі судді мають призначатися Вищою радою юстиції. Її склад має формуватись виключно на З’їзді суддів України. Для розгляду тяжких злочинів запровадимо суд із 12 присяжних», – йдеться у документі.

УДАР закликає скасувати Закон «Про засади державної мовної політики» як антиконституційний,  денонсувати  так звані «Харківські угоди»  та інші домовленості, які шкодять стратегічним національним інтересам країни, забезпечити підписання та ратифікацію Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом, включно із створенням зони вільної торгівлі.

Також закликають  зняти мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення після ухвалення законів, що регулюватимуть ринок землі і захищатимуть права селян, гарантувавши, що земля буде продаватися лише громадянам України.

В партії пропонують встановити кримінальну відповідальність для тих народних обранців, які голосують за інших депутатів.

Також обіцяють запровадимо народне вето, тобто надання громадянам права скасовувати на референдумі рішення органів державної влади і місцевого самоврядування, та інститут народного вотуму недовіри, який дасть громадам можливість ухвалювати на місцевому референдумі рішення про недовіру та звільнення голови місцевої держадміністрації, керівника міліції і податкової, прокурора, судді.  

Також планують запровадити на виборах до парламенту та до місцевих рад  пропорційну виборчу систему з відкритими списками, а міських голів пропонують обирати в два тури.  Депутатів сільських і селищних рад пропонують  обирати за мажоритарною системою.

Київському міському голові пропонують надати повноваження голови Київської міської державної адміністрації.

Також пропонується  звести до мінімуму кількість державних органів, які мають дозвільні, контрольні та каральні повноваження. УДАР пропонує скоротити кількість податків до 7 та  спростити їх адміністрування,  встановити  нульову ставку податку на прибуток: для новостворених підприємств – на 3 роки, для створених на депресивних територіях і на селі – на 5 років.

Планують впровадити  єдиний порядок нарахування пенсій та ліквідувати спеціальні пенсій для високопосадовців.

Також закликають посилити відповідальність за дискримінацію жінок при працевлаштуванні, оплаті праці, підвищенні по службі.

 Для виконання цього плану дій УДАР пропонує  створити Координаційну групу для підготовки спільних законодавчих ініціатив, узгодження і координації дій у Верховній Раді; не голосувати   за законопроекти, які створюють загрозу національним інтересам України або мають корупційну складову; та діяти  на засадах партнерства усіх демократичних опозиційних сил, дотримуючись принципу взаємного непоборення; не вступати в сепаратні переговори з будь-якою політичною партією чи блоком.

«Цей документ відкритий до підписання усіма народними депутатами, які готові до спільних дій у Верховній Раді з метою протидії авторитарномурежиму президента Януковича, захисту прав і свобод громадян, перетворення України на повноцінну європейську демократичну державу», – підсумовують в УДАРі.

Як повідомлялось, Віталій Кличко заявив, що партія  УДАР не буде співпрацювати з Партією регіонів і КПУ у Верховній Раді 7-го скликання.  Кличко прогнозує співпрацю партії УДАР з ВО "Батьківщиною" і ВО "Свободою".

У Німеччині сподівається, на зміцнення демократичних сил в Україні за рахунок об’єднання навколо партій Юлії Тимошенко та Віталія Кличка.

19 жовтня об'єднана опозиція "Батьківщина" і ВО "Свобода" підписали угоду про коаліцію у новій Раді. Віталій Кличко не приєднався до цієї угоди, оскільки вважає, що про формування коаліції потрібно говорити після виборів.

Позначки: