Україна з 15 листопада вводить повну заборону експорту пшениці

24 Жовтня 2012, 15:09

«Буде повна заборона з 15 листопада. Буде постанова Кабміну про це. Ми не граємо в ігри, у нас просто немає іншого виходу», – цитує Присяжнюка агентство.

Що стосується фуражного зерна, у тому числі ячменю і кукурудзи, то раніше Присяжнюк заявляв, що «ніяких експортних обмежень робити не будемо, навпаки, будемо стимулювати».

Раніше ЗМІ писали, що таке рішення Україна ухвалює, побоюючись, що занадто швидкий і масштабний вивіз зерна за кордон призведе до дефіциту всередині країни і зростання цін на хліб, повідомили оператори ринку.

Через несприятливі погодні умови в цьому році виробництво пшениці в Україні зменшилося в порівнянні з 2011 роком майже на третину.

За офіційними даними, Україна на 18 жовтня експортувала 7,1 млн т зерна, в тому числі 3,57 т пшениці.

Минулого разу Кабмін вдавався до таких методів після поганого врожаю 2010 року та нестачі зерна всередині країни. Тоді квоти на експорт зернових були запроваджені урядом на початку жовтня 2010 року до 31 грудня. Потім квотування було продовжено ще на три місяці, до 31 березня 2011 року, а потім ще на три. Повністю квоти були скасовані лише 4 червня 2011 року.

За цей час квоти розподілялися лише один раз, причому способом, що викликав різку критику з боку учасників ринку та міжнародної спільноти.