Французький політолог: недовіра між виборцями і кандидатами створює феномен Тігіпка і УДАРу

24 Жовтня 2012, 15:22

Французький політолог протягом двох тижнів відвідувала зустрічі кандидатів у депутати з виборцями. Найбільше враження, за її словами, яке залишилося після цих зустрічей, – відчуття недовіри між виборцями і кандидатами.

«Народ приходить переважно з цілком конкретними запитаннями і водночас не вірить у можливість вирішення проблем. Люди думають: «Варто спробувати, але не треба сподіватися». Дуже часто кандидатів питають: «Чи ви будете працювати на окрузі?» І тут також відчувається дуже потужна недовіра, що тягне за собою певні практики», – зізнається вона.

Одна з таких практик, за словами Шукан, це підкуп виборців, який дуже поширений під час цієї виборчої кампанії.

«Чому підкуп працює? У мене склалося враження, що у цій атмосфері недовіри виборці хочуть дістати нехай щось маленьке, але відразу. Щось конкретне: послугу, матеріальну вигоду або гроші. Бо потім вони бояться, що більше цього мажоритарника на окрузі не побачать, і що за п’ять років мандата він так і не виконає свої зобов’язання. А тут такий миттєвий обмін: голос на те, що ти мені даси зараз», – вважає політолог.

«Саме вакуум довіри між владою та виборцями, на мою думку, породив на минулих президентських виборах феномен Тігіпка, а на нинішніх парламентських – феномен партії УДАР», – додала Шукан.

Повний текст інтерв’ю з Юлією Шукан читайте тут.