У КВУ вважають, виборці вже заплуталися у “гречці” кандидатів

18 Жовтня 2012, 19:28

"За нашою оцінкою, підкуп виборців є найбільшою проблемою цих виборів. Підкуп буде масовим, і вже має місце, але він працює тільки в тому випадку, якщо цим займається тільки один з кандидатів в окрузі", – заявив Черненко.

"Зараз, особливо в Києві, на одному й тому ж окрузі розносять гроші від декількох кандидатів, і виборці вже заплуталися, у кого вони взяли гроші й за кого повинні голосувати", – пояснив він.

Так, за словами голови КВУ, у цей час підкуп виборців здійснюється не тільки безпосередньо видачею готівки, але й шляхом перерахування їх на рахунок мобільного телефону або на банківські картки, шляхом оформлення виборців агітаторами.

"Схопити за руку нікого, тому що все відбувається віртуально, але це залишається технологією підкупу", – підкреслив Черненко.

"І знову-таки – це вже не будуть "каруселі" під дільницями (коли виборець після виходу з дільниці отримує гроші), усе буде набагато раніше, з людьми вже працюють, розносять їм гроші й говорять – беріть 150 гривень, і якщо наш кандидат виграє, ви одержите ще 350 гривень. Тому виборцеві навіть не потрібно ні фотографувати бюлетень із позначкою, ні робити щось інше – він уже мотивований, щоб кандидат виграв", – пояснив Черненко.

Читайте також: Кандидати-гречкосії: голос українців знову намагаються купити задешево

Нагадаємо, як раніше нагадав голова КВУ, законодавство України дозволяє кандидатам у народні депутати робити подарунки виборцям, якщо вартість таких подарунків не перевищує 32 гривні.

Як відзначило дослідження  Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва,  40% киян визнали, що отримували подарунки  та продпайки від кандидатів у народні депутати.