Москаль: видавати зараз приватним охоронцям травматичну зброю – абсолютна дурня

13 Жовтня 2012, 16:14

«Давати сьогодні травматичну зброю там, де таке масове скупчення людей, – це абсолютна дурня. Вона не врятує ніякого охоронця від нападу, а от те, що вони нароблять, скільки бід, це треба буде тільки слідкувати за зведеннями МВС», – заявив Москаль.

Він підкреслює, що охоронець повинен проходити спеціальну підготовку для використання спецзасобів.

«Покажіть мені хоча б одну школу, де в нас готують цих охоронців, вчать їх елементарній культурі, правовій культурі, вчать стрільбі, як зброю застосовувати. Тому що, неуміло її використовуючи, людину можна просто вбити або покалічити», – заявив Москаль.

«Їх беруть з вулиці і в багатьох випадках люди скаржаться на їх не зовсім адекватну, а часом і хамську поведінку», – додав він.

Депутат називає ухвалений навесні цього року закон про охоронну діяльність «абсолютно лобістським».  «Що він змінить? Нічого абсолютно не змінить. Це не була нагальна необхідність. Права, обов’язки охоронним агенствам мали бути виписані, але зброя – це передчасно», – вважає він.

При цьому Москаль згадує завод «Форт» Міністерства внутрішніх справ: «То він хотів озброїти всіх українців своїми пістолетами, то уже охоронців. Просто пролобіювали, щоби «Форт» нарощував ринки збуту своїх товарів».

«Скільки охоронних агенств брали участь у масових зіткненнях, коли люди протестували щодо забудов, а при цьому наймали охоронні фірми і починалася бійка. Коли охоронні фірми брали участь в рейдерських захопленнях об’єктів нерухомості, ринків і т.п. І ми ще сьогодні взяли і озброїли їх», – сказав Москаль.

«Це перший закон, який врегулював носіння травматичної зброї і застосування її охоронцями охоронних агенств. Побачите, це приведе до нещасних випадків і смертей, це однозначно», – заявив депутат.

Нагадаємо, на початку жовтня начальник управління зв'язків із громадськістю МВС України Володимир Поліщук заявив, що новий закон «Про охоронну діяльність» змусить працівників охоронних структур проходити спеціальне навчання.

Як повідомлялося, нещодавно в Луганську два охоронці супермаркету насмерть забили чоловіка. Взимку кореспондентів "Українського тижня" побила охорона супермаркету в Донецьку.

Разом з тим 26 вересня у київському торгівельному центрі «Караван» чоловік розстріляв трьох приватних охоронців та одного поранив.