Президент Чехії вважає помилкою присудження Нобелівської премії ЄС

13 Жовтня 2012, 02:04

"Я дійсно (спочатку, – ред) думав, що це (журналістська – ред.) качка, що це жарт, забавний жарт. Я навіть уві сні не міг собі уявити, що про це хтось думає серйозно", – сказав президент Чехії, коментуючи рішення Нобелівського комітету .

За словами Клауса, Нобелівська премія миру має сенс тоді, коли її отримує "конкретна людина за певний унікальний внесок (у справу миру – ред.)". "Присуджувати її інституції, більш того, в даному випадку, бюрократичній -це пусте нагородження", – зазначив Клаус.

"Не знаю, чи зважиться хтось в принципі отримати цю премію", – підсумував президент Чехії.

В той же час канцлер Німеччини Ангела Меркель вітає присудження Євросоюзу Нобелівської премії миру. На її думку, це "прекрасне рішення" Нобелівського комітету "виділити ідею європейського єднання".

"Я часто кажу, що євро – це більше, ніж валюта. Бо в підсумку мова завжди йде про Європу як про символ об'єднання світу", – склала Меркель 12 жовтня.

Нагадаємо, 12 жовтня Нобелівська премія миру 2012 року була присуджена Європейському Союзу. Премію миру ЄС отримав «за ту роль, яку він зіграв у стабілізації континенту та зміцнення братерства між націями». За словами секретаря Шведського комітету «ЄС понад шість десятиліть сприяв просуванню миру та примирення, демократії та правам людини в Європі».

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, виступаючи   в Брюсселі, заявив, що присудження Нобелівської премії миру є «великою честю для ЄС». «Це виправдане визнання унікального проекту, який працює на благо своїх громадян, а також на благо світу», – сказав Баррозу.

Водночас президент Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив, що присудження Нобелівської премії миру засвідчило роль об’єднання «як найбільшого миротворця в історії». А президент Європарламенту Мартін Шульц зауважив: «Від Балкан до Кавказу ЄС служить маяком демократії та примирення».

Правозахисники  розкритикували присудження Нобелівської премії миру ЄС.  

 На цьогорічну премію номінувалася  Юлія Тимошенко. За передбаченням букмекерів, вона була на третьому місці за шансами отримати премію. Найбільше ж шансів на її отримання мала афганська борець за права людини та права жінок Сіма Самар.