У Кличка назбирали більше 3 тисяч заяв про корупцію в Україні

10 Жовтня 2012, 08:58

«Державна корупція і безвідповідальність влади є ключовими загрозами для демократії та державності України. Саме тому ми бачимо основне завдання партії УДАР у зламі корупційної системи і відновлення демократії. Лише так можна розчистити можливості для цивілізованого розвитку України, підвищення якості життя відповідно до європейських стандартів. Ми хочемо, щоб УДАР став центром антикорупційної коаліції у парламенті та центром антикорупційного руху у суспільстві», – сказав Наливайченко.

Кандидат в народні депутати від партії «УДАР» Павло Розенко уточнив, що за попередніми результатами програми надійшло понад 3 тисячі звернень громадян. Найчастіше громадяни скаржились на корупційні діяння посадових осіб та працівників місцевих органів влади, міліції, комунальних підприємств, закладів освіти, суддів.

Зідно із зверненнями громадян у рамках програми «Люстрація влади», найбільш корупціогенними сферами є: видача різноманітних дозволів/погоджень місцевими органами влади, виділення землі та незаконне збирання грошей за отримання безкоштовних адміністративних послуг, за вступ до ВНЗ, за лікування тощо.

Серед найбільш згадуваних посад корупціонерів є посади міських голів та їх заступників, народних депутатів України, працівників міліції усіх рангів, суддів, директорів шкіл та інші.

Валентин Наливайченко наголосив: «УДАР» передасть усю зібрану інформація спеціальному антикорупційному органу, який буде створений для проведення люстрації в Україні, а також сформує спеціальну слідчу комісію Верховної Ради щодо розслідування корупції та фальсифікацій.

«Справи, по яких є докази, ми вже зараз передаємо до ГПУ. Програма «Люстрація влади» триватиме і буде розширена не тільки на корупціонерів, а й на фальсифікаторів волі виборців. Люстрації підлягатимуть всі корупціонери і фальсифікатори», – пояснив Наливайченко.

Як повідомлялось, прем'єр-міністр Микола Азаров не довіряє оцінкам Transparency International, яка відзначає високий рівень корупції в Україні і розміщує країну на 152-му місці у світовому рейтингу.

«В об'єктивність цієї організації, я, скажу однозначно, не вірю. І я не можу навіть уявити собі, щоб Україна була у світі на такому місці», – сказав Азаров.

Нагадаємо, 1 грудня 2011 року неурядова організація Transparency International, що базується у Берліні, опублікувала доповідь, в якій зазначається, що в Україні, як і раніше, дуже високий рівень корупції.

Україна посіла 152-е місце з рейтингом 2,3 бала. У 2010 році Україна була на 134-у місці.

У нещодавному звіті Єврокомісії щодо прогресу держав-учасниць Європейської політики сусідства зазначено, що корупція в Україні залишається широко розповсюдженою. Як наслідок, умови для ведення бізнесу та залучення інвестицій зазнали в Україні подальшого погіршення.

Позначки: