В українській делегації ПАРЄ вважають, що мовчанка асамблеї щодо України пов’язана з виборами

4 Жовтня 2012, 20:07

«Про Україну принципово зараз не говорять, бо Україна – у виборчому процесі. Якби Україна не була в виборчому періоді, також би з багатьох позицій гостро звучала. Є такий політичний етикет, коли йде виборчий процес, ніхто не має права втручатися, даючи ті чи інші коментарі, я вже не кажу про оцінки… Тому й мовчанка стосовно України», – заявила вона.

Водночас депутат прокоментувала підтримку Росії представниками української делегації в ПАРЄ від Партії регіонів:

«Регіонали» завжди підтримували Росію. Вони об’єднані тут в єдиній політичній групі. В них спільне бачення політичних пріоритетів, тому нічого дивного немає».

«По-перше, Україна за цієї влади вже давно йде в політичному фарватері Росії, є її партнером і ніколи цього не приховували. А по-друге, це був такий невеликий прецедент в Раді Європи. Все таки ввести норму, щоб моніторинг (країн – Ред.) перевести в Комітет міністрів (ПАРЄ – Ред.) – це означає моніторинг перевести на рівень послів, тобто дати великі делегувальні повноваження саме послам Європейського Союзу впливати на Росію. В принципі я не пам’ятаю, щоб була якась така ж ініціатива. Вона – перша, і я не думаю, що це щось позитивне», – зазначила вона.

Білозір зазначає, що варто притримуватися однієї позиції, оскільки, якщо застосовувати певні ініціативи стосовно Росії, то автоматично це може чекати й Україну.

«Я вважаю, що це був пробний хід, і на Росії обламався», – додала вона.

Нагадаємо, українські делегати в ПАРЄ розійшлися в оцінках резолюції щодо Росії, яку асамблея прийняла 2 жовтня. Представники опозиції пообіцяли підтримати Захід, хоча не стали декларувати це на пленарному засіданні, в той час як провладні депутати публічно підтримали росіян, закидаючи на адресу Європи заяви щодо існування подвійних стандартів.

Позначки: