Експерт: на мажоритарників УДАРУ і об’єднаної опозиції чекає тест на політичну зрілість

4 Жовтня 2012, 14:03

«Я тільки вітаю таке рішення. Тому що воно є абсолютно правильним і логічним», – заявив експерт.

За його словами, ці домовленості можуть «певною мірою вплинути» на рейтинги цих партій, «просто як демонстрація готовності домовлятися». «Значна частина опозиційно налаштованих виборців буде оцінювати це позитивно», – вважає Фесенко.

Експерт підкреслив, що мажоритарні округи – це слабке місце опозиції на цих виборах. Тому, Фесенко вважає, що домовленості щодо спільних кандидатів в одномандатних округах – «це ключове політичне рішення, яке обов’язково треба виконувати». «Це питання перспективи для опозиції – не для окремих опозиційних сил, а для української опозиції в цілому», – зазначив він.

На думку експерта, при визначенні спільних кандидатів «варто використовувати не просто критерій більш високого рейтингу, а враховувати, хто з опозиційних кандидатів може зібрати навколо себе більшу частину опозиційного електорату». «От саме цей критерій, думаю, має бути принципово ключовим», – наголосив він.

Крім того, за словами Фесенка, «до цих домовленостей треба підходити гнучко». Він пояснює, що є низка округів, де між собою конкурують два опозиційні кандидати, їхні рейтинги практично однакові, а всі інші конкуренти від них сильно відстають. Як приклад експерт наводить один з округів у Львові, де конкурують кандидати від УДАРу і об’єднаної опозиції.

«В принципі, в цьому окрузі можна зберегти цю конкуренцію – хай виборці визначають, хто переможе. Але якщо внаслідок конкуренції кандидатів від УДАРу і об’єднаної опозиції може перемогти третій кандидат – від ПР або самовисуванець, який може співпрацювати з владою, – тоді треба домовлятися», – підкреслив Фесенко.

Експерт також наголосив, що «звичайно є проблеми таких домовленостей».

«Є суб’єктивна проблема, про яку треба пам’ятати. Кампанія триває декілька місяців, вже перейшли офіційний екватор виборчої кампанії. Дехто з кандидатів вже витратився на ведення своєї агітації. І тут дуже важливо переконати окремих кандидатів, що треба виконувати політичні рішення, треба діяти відповідно до спільних опозиційних інтересів, а не звертати увагу тільки на особистий інтерес. Це буде серйозна проблема», – зазначив Фесенко.

Він не виключає, що деякі кандидати можуть відмовитися залишити передвиборчу кампанію на користь іншого опозиційного кандидата.

Фесенко нагадав, що після домовленості об’єднаної опозиції зі «Свободою» про висунення спільних кандидатів «була ціла низка прикладів, коли кандидати відмовилися виконувати рішення і пішли на вибори як самовисуванці».

«Тут є такий момент, який краще коментувати юристам. Якщо кандидата висувала партія, думаю, партія може відізвати своє висування. На мою думку, тут все ж таки саме партійне рішення є ключовим. Це ж не йдеться про самовисуванця, а саме про партійного кандидата. Тобто тут головне, щоб була відповідна політична воля», – заявив експерт.

«Думаю, що кандидатам це треба зрозуміти. Їм треба демонструвати партійну єдність, розуміння спільних цінностей», – додав він.

Нагадаємо, керівництво партії УДАР і лідери об'єднаної опозиції «Батьківщина» досягли домовленості щодо підтримки єдиних кандидатів у мажоритарних округах.