Rompetrol и Нафтогаз готують переділ українського ринку нафтопродуктів

1 Жовтня 2012, 08:58

Румунська Rompetrol і НАК "Нафтогаз України" минулого тижня затвердили техніко-економічне обгрунтування (ТЕО) розвитку спільного підприємства, розповів гендиректор "Ромпетрол Україна" Андрій Кузьменко. ТЕО передбачає інвестиції в розмірі $ 1 млрд, які румунська компанія здійснить в найближчі п'ять років, пише "КоммерсантЪ-Украина".

"Зараз ми закінчуємо реєстрацію СП і вже протягом наступного року поставимо в Україну 350-400 тис. т нафтопродуктів", – заявив Кузьменко.

Про створення СП Нафтогаз і Rompetrol Group оголосили в липні. Ключові посади в керівництві СП займуть представники України. Зараз Rompetrol володіє трьома НПЗ в Румунії, а також європейської мережею більш ніж з 1000 АЗС в Румунії, Молдавії, Болгарії, Грузії, Франції та Іспанії. Компанія належить державній корпорації Казахстану "Казмунайгаз".

"Основним постачальником нафтопродуктів для СП стане румунський НПЗ Petromedia – через п'ять років його поставки в Україну досягнуть 1,5 млн т", – розповів віце-президент Rompetrol Тимур Азімов. За його словами, для цього завод збільшив потужності переробки з 3,5 млн т до 5 млн т нафти в рік і повністю перейшов на випуск палива стандарту "Євро-5" (з вмістом сірки 0,001%). Програма модернізації обійшлася в $ 380 млн. Rompetrol також планує почати поставки в Україну авіапалива Jet-1.

В Центральні і Східні регіони України Rompetrol також планує поставляти дизельне пальне "Арктика", призначене для роботи при температурі нижче -20 ° C.

СП володітиме мережею власних АЗС, а також розвивати франчайзингову програму. За п'ять років їх число планується довести до 700 (перші 100 відкриються в наступному році), більша частина з них – на півдні і сході України.

"Нафтогаз" і Rompetrol намір також купити п'ять великих нафтобаз в Ізмаїлі, Запоріжжі, Херсоні, Луганську та Феодосії – відповідні переговори з власниками вже розпочаті.

Про настільки масштабному розвитку на українському ринку за останні 12 років не заявляв жоден з діючих гравців, кажуть у прес-службі підприємства "Галичина". Останньою великою компанією, завойовувати цей ринок, була ТНК-ВР – за три роки після покупки Лисичанського НПЗ їй вдалося збільшити мережу АЗС до 1,1 тис. У випадку реалізації заявлених планів Rompetrol частка СП на українському роздрібному ринку складе 23%, а на оптовому ринку – 15%, відзначають в консалтинговій компанії "А-95".

Експерти вважають, що такий динамічний розвиток Rompetrol можливий завдяки зупинки більшості українських НПЗ і підтримці державного Нафтогазу.

"В Україні залишився всього один працюючий НПЗ – Кременчуцький, та й той поступово знижує переробку (тільки за серпень вона знизилася на 19,5%, до 250,3 тис. т)", – відзначає директор "А-95" Сергій Куюн.

На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Сергія Пашинського, участь у проекті Нафтогазу дозволить Кабміну повернути вплив на ринок нафтопродуктів.

"Поки в Україні працювали НПЗ, з ними було нескладно домовлятися про стримування зростання цін на бензин, незважаючи на подорожчання нафти у світі. Зараз уряд втратив такі важелі впливу на ринок, оскільки імпортерів занадто багато", пояснив Пашинський.