Голова Нацкомісї: податкова блокує розвиток фондового ринку

24 Вересня 2012, 13:41

"Те, що зараз відбувається з боку податкової служби стосовно фондового ринку, його інструментів і його учасників, викликає у нас дуже серйозну тривогу", – зазначив Тевелєв.

Коментуючи звинувачення податківців на адресу ринку, голова Комісії визнав, що фондові інструменти все ж можуть використовуватися в непристойних цілях недобросовісними, а іноді і злочинними особами або групами і для несанкціонованого виведення капіталу, і для ухилення від сплати податків.

Тевелєв зазначив, що Комісія неодноразово наголошувала недосконалість оподаткування на фондовому ринку і останні два роки працювала над тим, щоб ринок став чистішим і прозорішим, в тому числі і в частині оподаткування операцій, здійснюваних на ньому.

Він нагадав, що за останні два роки обсяги ринку збільшилися в два рази, а питома вага обсягу торгів на біржі в загальному обсязі операцій з цінними паперами за два роки зріс з 2,7% до 15%. Крім того, число торговців скоротилася приблизно на 100 переважно за рахунок відходу "схемщиків", з ринку масово усуваються технічні паперу.

Тевелєв підкреслив, що біржові обороти збільшилися без якихось податкових преференцій і сторонньої допомоги, цього вдалося добитися виключно нормативними і послідовними контрольними діями НКЦБФР.

"Знаєте, мені моторошно стає від думки, що за допомогою податкової служби фондовий ринок України втрачає або може повністю втратити свою інвестиційну складову", – сказав глава Комісії.

За його словами, держрегулятор два роки працював для того, щоб фондовий ринок України був не стільки спекулятивним, скільки інвестиційним, що акумулює і перерозподіляє фінансові ресурси.

"Але все це нівелюється одним листом податкової інспекції, по якому учасники ринку зобов'язані купувати і продавати акції в одному податковому періоді. Про які довгострокових інвестиціях можна говорити, про які інвестиції в розвиток?" – пояснив Тевелєв.

В якості інших прикладів він навів облік податківцями внесків до ІСІ як доходу компанії з управління активами, невжиття біржових звітів як первинних документів, хоча це чітко, прямо, прописано в Податковому кодексі, і виставлення претензій при розрахунках через депозитарій.

"Якщо податкова служба зацікавлена у тому, щоб фондовий ринок розвивався і приносив у майбутньому доходи в бюджет, треба сісти разом і на професійному рівні удосконалити правила, удосконалити підходи, зробити їх якісними і поліпшеними. Але чи потрібно знищувати фондовий ринок ось такими незрозумілими, непослідовними і не завжди обгрунтованими діями? " – додав голова Комісії.

Він підкреслив, що НКЦБФР і добросовісні учасники ринку розуміють складність завдання з наповнення бюджету в сьогоднішніх умовах, що стоїть перед податковою і готові до співпраці.

За його словами, регулятор неодноразово звертався до податковців з пропозиціями створити спільну групу для доопрацювання, переосмислення тих чи інших положень податкового законодавства.

Він підкреслив, що Комісія хоче партнерського і професійного діалогу з податковою службою із залученням до нього учасників ринку, результатом якого мають бути якісні зміни в податковому законодавстві та зрозумілі, прозорі і розумні практики, які буде застосовувати податкова служба у взаємостосунках з учасниками фондового ринку.
Читайте також: Ліки від зубожіння