Кредитні установи домагаються доступу до всіх баз даних про своїх клієнтів

18 Вересня 2012, 10:28

Президент Віктор Янукович доручив Нацбанку, Мін'юсту, Мінфіну та Нацкомфінуслуг забезпечити "фінансово-кредитні установи можливістю перевіряти достовірність поданих документів потенційних позичальників, у тому числі шляхом доступу до інформації про таких позичальників у відповідних базах даних держорганів", повідомили вчора в Українському кредитно-банківському союзі (УКБС).

Доручення адміністрації президента – реакція на прохання банкірів. Однак доступ до такої інформації забезпечать всім учасникам ринку, в тому числі кредитним спілкам і фінансовим компаніям, пише "Коммерсант-Украина".

В УКБС розповіли, що в кредитних установ є можливість оперативно отримувати інформацію з держреєстрів судових рішень, юридичних осіб і фізосіб-підприємців, обтяження рухомого майна.

Тепер же банки добиваються доступу до даних держреєстрів актів цивільного стану, фізосіб-платників податків, баз даних ДАІ та загублених паспортів. Також у банків є потреба в інформації із земельного кадастру.

У прагненні дізнатися все про клієнтів банкіри хотіли б навіть розкривати лікарську таємницю. "Вкрай необхідно було б одержати доступ до держреєстру наркологічних і психоневрологічних диспансерів про осіб, які перебувають на обліку. Проте враховуючи, що дана інформація являє лікарську таємницю, доступ до неї малоймовірний", – визнає директор департаменту роздрібного обслуговування Ідея Банку Роман косило.

Юристи відзначають, що надання банкірам доступу до всіх баз даних майже неможливо. Оскільки частина цих даних є персональними, банки зможуть отримувати доступ до них тільки з дозволу клієнта, зазначають вони.

Відповідно до закону "Про захист персональних даних", передача відомостей можлива тільки з дозволу суб'єкта персональних даних. Без його згоди передавати дані дозволяется лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту країни та прав людини. Чи підпадає під ці визначення бажання банків не допустити видачі "поганих" кредитів, в законі не вказано.

Нагадаємо, за даними Незалежної асоціації банків України, банківські борги громадян України станом на 1 липня склали 189,687 мільярдів гривень.

Позначки: