Французи сьогодні не підтримали б створення Євросоюзу

17 Вересня 2012, 12:04

Видання відзначає, що на проведеному в 1992 році голосуванні 51% французів проголосував за ратифікацію Маастрихтського договору, що передбачав створення Євросоюзу. 49% висловилися проти цього.

Однак згідно з результатами опитування, проведеного Французьким інститутом громадської думки, якби голосування пройшло в 2012 році, результат був би зовсім іншим.

Опитування проводилося серед французів, які народилися до 1974 року, оскільки тільки вони мали можливість проголосувати на референдумі 1992 року. В результаті 64% респондентів заявили, що зараз висловилися б проти підписання Маастрихтського договору.

Крім того, 67% опитаних громадян Франції вважають, що ЄС "швидше рухається в неправильному напрямку".

"Фігаро" зазначає, що негативне ставлення французів до ЄС, багато в чому, обумовлене проблемами з євро. Так, 45% респондентів вважають, що єдина європейська валюта заважає французькій економіці боротися з кризою.

Більше того, на думку 61% французів, євро негативно впливає на конкурентоспроможність французьких компаній. 63% впевнені, що ця валюта заважає боротьбі проти безробіття. Нарешті, 89% вважають, що використання євро здійснює негативний вплив на ціни у Франції.

Нагадаємо, на початку вересня міжнародне рейтингове агентство Moody's змінило прогноз кредитного рейтингу Європейського Союзу зі стабільного на "негативний".

Маастрихтський договір, також відомий як договір про Європейський Союз (ДЄС), був підписаний 7 лютого 1992 року в місті Маастрихт (Нідерланди) між членами Європейської спільноти і набрав чинності 1 листопада 1993 року. Це призвело до утворення Європейського Союзу.