Конфлікти Газпрому з Болгарією і Молдовою підвищують шанси України у газових переговорах

17 Вересня 2012, 10:36

Про це пише «Коммерсанть-Украина» з посиланням на експертів.

Як зазначає видання, прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов 14 вересня заявив, що Болгарія може відмовитися від планів з будівництва газопроводу South Stream, якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за скасування російським «Атомбудекспортом» будівництва атомної електростанції в цій країні.

«Я щиро сподіваюся, що президент Владімір Путін не знає про вимоги відшкодувати мільярд євро. Бо якщо знає, то йому не сподобається наша зустріч 9 листопада в Болгарії», – сказав прем'єр-міністр.

Зокрема, під час цієї зустрічі російська сторона розраховує отримати згоду на будівництво газопроводу South Stream. У березні під тиском Євросоюзу, стурбованого тим, що країна, і так вже на 100% залежна від російських постачань газу, буде залежати ще і від російських атомних технологій, Болгарія відмовилася від будівництва АЕС.

Як зазначає видання, проблеми з будівництвом South Stream загрожують крахом планів Росії скоротити на третину об'єм прокачування газу через українську газотранспортну систему, перенаправивши його в обхідний трубопровід. Газопровід повинен пройти по дну Чорного моря і через територію Болгарії в Грецію, Італію та на Балкани. Відмова Болгарії від участі в проекті робить його фактично нездійсненним. Даний проект використовується як аргумент у переговорах між Росією та Україною щодо створення консорціуму для управління української ГТС, під час яких українська сторона домагається суттєвої знижки на газ.

Заява болгарського прем'єр-міністра була зроблена на тлі іншого конфлікту за участю "Газпрому". Як відомо, на початку вересня Єврокомісія почала проти концерну антимонопольне розслідування, що підштовхнуло таку невелику країну, як Молдова, до рішення виступити проти російської монополії і відмовитися від пропозиції Росії знизити ціни на газ в обмін на вихід з Енергетичного співтовариства.

«Розслідування Євросоюзу цілком може бути використано і Україною як додатковий аргумент для того, щоб оскаржити існуючі газові угоди в Стокгольмському арбітражі», – говорить керуючий партнер юридичної фірми «Астерс» Олексій Дідковський.

З цим згоден і керуючий партнер адвокатської фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов: «Будь-які розгляди, згідно з договором, між «Газпромом» і «Нафтогазом» відбуваються в Стокгольмському арбітражі. Цей суд спирається на європейське законодавство, і якщо воно було порушене «Газпромом» в частині чесної конкуренції, то арбітраж, безумовно, візьме це до уваги в якості аргументу на користь української сторони».