Експерт: залежність суддів від влади сприяє корупції в судах

16 Вересня 2012, 13:39

За його словами, свідченням фактичної «недоторканності» служителів Феміди в Україні є мізерний відсоток реальних покарань за винесення завідомо неправосудних вироків, рішень, ухвал чи постанов.

«З одного боку, неефективна система відповідальності суддів дозволяє їм уникати відповідальності за порушення присяги, законів. З іншого – фактично, створено умови для тиску на суддів з боку самих суб'єктів і різними способами. Суди залишаються залежними від виконавчої влади в питаннях фінансового, матеріально-технічного і соціального характеру», – зазначив Шпек.

На думку експерта, першочерговим кроком у протидії корупції серед суддів є удосконалення законодавства та реальне притягнення суддів до відповідальності і забезпечення їх покарання.

«На нашу думку, проблема полягає не в збільшенні обсягу і жорстокості покарання для суддів, які вчинили корупційні злочини, а в збільшенні прозорості та відкритості судової системи», – підкреслив Шпек.

Як повідомлялось, 6 вересня Верховна Рада внесла зміни до держбюджету на 2012 рік, якими збільшила видатки на Державну судову адміністрацію для оплати праці суддів на 594,5 млн гривень.

Нагадаємо, голова Ради суддів запевняє, що 99% українських суддів – чесні і справедливі