Голова КВУ: ці вибори дуже “споживчі”

14 Вересня 2012, 12:56

Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, Черненко зазначив, що основні порушення під час нинішньої виборчої кампанії фіксуються саме по мажоритарних округах.

«Найнебезпечнішим ми вважаємо підкуп виборців, у тому числі і непрямий, коли ми говоримо про подарунки, дитячі майданчики, пайки. Це порушення, але я б не став перебільшувати вплив пайків на результати голосування. Більш небезпечний прямий грошовий підкуп, коли в руки дають грошові купюри», – сказав він.

За словами Черненка, найчастіше такий підкуп реалізується за принципом мережевого маркетингу:

«Є десятники, є сотники, контролери. Якщо, наприклад, десятник залучає в цю мережу нових людей, він отримує бонуси. Таким чином створюються виборчі секти. Люди стають «підсаджені» на грошову голку, і якщо кілька тисяч людей можна залучити на окрузі, це може дати гарантований виграш якогось кандидата».

В якості прикладу Черненко навів ситуацію на окрузі №16 у Вінницькій області, де балотується Оксана Калетник, від якої на зустрічах з виборцями людям передавали по 50 грн. А в Луганській області від кандидата Сергія Шахова людям навіть роздавали спеціальні книжки зі штрих-кодами, за якими можна відмітитися і отримати гроші.

«Тому саме грошовий підкуп на багатьох мажоритарних округах може бути вирішальним. Ці вибори дуже споживчі. Виборець розчарований, він не бачить того, за кого хотів би проголосувати, а цей хоч гроші дає, – така психологія, і це явище стає масовими. Якщо його не зупинити, я відчуваю, що по мажоритарці багато кандидатів банально куплять виборців», – підсумував глава КВУ.