У Донецьку суд знову не побачив підкупу виборців сином Азарова

9 Вересня 2012, 12:04

Векуа вимагав визнати дії Азарова такими, що порушують Закон України «Про вибори народних депутатів України», встановлення факту підкупу ним виборців під час виборчого процесу та незаконного розміщення рекламних матеріалів в Слов'янську.

«Відмовити повністю», – сказано в постанові судді.

Векуа 7 вересня 2012 звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовом щодо кандидата Азарова. Судове засідання було призначене на суботу, 8 вересня і тривало більше 8 годин.

Представники захисту Азарова відмовилися від коментарів: «Я не буду коментувати позицію судді – це його позиція».

Векуа заявив в позовній заяві, що 4 вересня в 9.45 ранку виявив пляшку з водою на якій був зображений логотип Партії регіонів і підпис лідера громадської групи «Наш регіон» Азарова. На думку Векуа, це була агітація за ПР і відповідача. На підтвердження даного факту Векуа склав акт про підтвердження порушень виборчого законодавства.

Векуа також стверджує, що невідомі особи розповсюджували з наметів Партії регіонів на центральній площі Слов'янська листівки цієї партії без вихідних даних.

Крім того, Векуа написав у позовній заяві, що на громадському транспорті Слов'янська була розміщена реклама Партії регіонів і організації «Наш регіон». Він надав відповідні фотографії.

Суддя вважає, що позивач не довів той факт, що виготовлення та розповсюдження друкованих матеріалів, на яких не було вихідних даних здійснювалося відповідачем, тобто Азаровим.

Також суддя стверджує, що пляшка води з зображенням організації «Наш регіон» і прізвищем Азаров не є агітаційним матеріалом, «який може спонукати виборця голосувати чи не голосувати за кандидата в народні депутати Азарова, оскільки дані матеріали не містять закликів до голосування за цього суб'єкта виборчого процесу».

«Крім того, суду не надані докази (комерційні пропозиції, господарсько-правові договори, накладні, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей, платіжні документи), які б свідчили про факт розповсюдження, замовлення виготовлення або самостійного виготовлення спірного друкованого видання саме відповідачем», – йдеться в судовому рішенні.

Що стосується розміщення реклами Партії регіонів і логотипу з написом «Наш регіон» на громадському транспорті Слов'янська, суддя вирішив наступне: «Суду не надано доказів того, що саме відповідач або громадяни, які мають відношення до відповідача, за вказівкою відповідача здійснювали розміщення політичної реклами даного характеру. Крім того… позовні вимоги в цій частині також не підлягають задоволенню, оскільки не є доказами».

Нагадаємо, 7 вересня цей же суд відмовився визнати роздачу кандидатом у депутати по одномандатному округу № 47 Олексієм Азаровим ранців школярам порушенням законодавчих норм про агітацію.

Суддя Донецького окружного адмінсуду Ігор Тарасенко відхилив відповідний позов кандидата в депутати по округу 47 від партії "Рідна Вітчизна" Олега Котенка.

У постанові говориться, що "право голосу на виборах депутатів мають громадяни, яким на день голосування виповнилося 18 років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями".

На думку судді, першокласники не мають права голосу і не є виборцями. Також суддя зазначив, що ніхто не зміг з'ясувати дату проведення акцій в школах.

"Тому суд виходить з того, що вказані дії носять тривалий характер", – сказав він.