Експерт: ближчим часом ціни на бензин не підвищуватимуться

7 Вересня 2012, 16:26

За його словами, не варто очікувати підвищення цін на бензин до виборів, оскільки у цьому не зацікавлені як трейдери, так і влада.

«Трейдерам це невигідно, тому що зростання цін відлякує споживача і він їде на АЗС, де паливо дешевше, а владі – тому що в країні триває передвиборча кампанія. Тож подорожчання нафтопродуктів можуть використати, як доказ неспроможності влади впливати на ситуацію в країні», – вважає експерт.

Він переконаний, якщо мережі будуть піднімати ціни, уряд організує засідання експертно-аналітичної групи, під час якого представники Кабміну запропонують трейдерам втриматися від підвищення цін.

«Швидше за все, прохання влади позитивно вирішиться трейдерами. Тим паче, вони протягом останніх кількох місяців сформували серйозний запас міцності», – пояснив Рябцев.

Водночас, за його прогнозом, не підвищуватимуться ціни на пальне і після виборів

«Після виборів ціна пального залежатиме від цін на нафту, які, за нашими прогнозами знижуватимуться до кінця року. Можливо, до $100 за барель, або й ще нижче. Тому не існує підстав прогнозувати різке зростання цін на нафтопродукти. Водночас, прогнозувати їх різке зниження наразі не варто. Втім, вони можливе їх повернненя до рівня літніх місяців. Тобто до 1,7 грн за 1 літр звичайного 95-го бензину, і приблизно 11,2 грн – бензину марки «Євро», – вважає експерт

Як повідомлялось, Рябцев вважає, що зміна валютного курсу не може у такий короткий час вплинути на зростання цін на нафтопродукти, оскільки закуплені за валюту нафтопродукти доходять до кінцевого споживача за два – три тижні. Тому вплив долара, якщо його курс збережеться на нинішньому рівні, можна очікувати наприкінці вересня.

Експерт пояснив підвищення цін тим, що у серпні деякі трейдери закупили нафтопродукти дорожче на $110-120 ніж зазвичай, а отже ціна на бензин у їхніх мережах зросла на початку вересня.

Нагадаємо, за інформацією консалтингової компанії UPECO днями вперше з початку серпня в Україні на 3-4% зросли середні ціни на нафтопродукти в деяких мережах АЗС. Зокрема, середня ціна бензину Аі-95 зросла з 10,6 до 10,84 грн за літр, дизпалива – з 9,24 до 9,65 грн/л, а Аі-92 – з 10,31 до 10,55 грн/л. До4 вересня ціни на нафтопродукти були стабільними.