Нацбанк може застосувати санкцiї до банкiв за некоректнi дiї на валютному ринку

6 Вересня 2012, 20:45

"Низка банків обрали тактику підбурювання і штучного формування негативних очікувань на міжбанку 4 вересня. Нацбанк уважно відстежить ситуацію і проведе інспекційні перевірки. Якщо будуть встановлені порушення, то до таких банків будуть застосовані відповідні дії", – сказав Арсенюк.

За його словами "некоректну поведінку на міжбанку дозволяли собі часто далеко не ті фінустанови, які отримали рефінансування".

При цьому він відзначив, що законодавство не передбачає санкцій до банків за направлення отримуваного ними рефінансування на валютний ринок, але мотивом застосування санкцій може стати саме некоректність дій тих або інших фінустанов на валютному ринку  – зокрема,  такі дії, як виставлення завищених котирувань, заявки на придбання свідомо завищених сум валюти.

Нагадаємо, курс гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку 4 вересня знизився до 8,1875 грн/$1 iз 8,1330 грн/$1 у попереднiй робочий день: у фiнальнiй частинi торгiв котирування становили 8,1800-8,1950 грн/$1 на фонi гострої нестачi пропозицiї валюти.

Водночас уже наступного дня курс гривнi почав змiцнюватися, i за пiдсумками торгiв на мiжбанку 5 вересня становив 8,1400 грн/$1.

Директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова заявила, що ослаблення курсу гривні було викликане розширенням гривневої ліквідності.

Як сказав у коментарі Тиждень.ua  економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь , до кінця року курс гривні до долара може зрости до 8,5.