У Франції президент і прем’єр заробляють менше від чиновників

4 Вересня 2012, 01:46

«Президент Франції та прем'єр-міністр поступаються за рівнем зарплати 656 державним чиновникам вищого рангу, отримуючи з 15 травня цього року 14 910 євро, з яких після відрахування податків та зборів їм залишається 12 696 євро», – йдеться в урядовому віснику.

Найбільше французьких чиновників з топ-зарплатами працює у міністерстві закордонних справ Франції: 385 з 656 найбільш оплачуваних держслужбовців працюють за кордоном у дипломатичних представництвах та міжнародних організаціях.

Друге місце після МЗС серед французьких держустанов за рівнем зарплат тримає міністерство економіки.

За інформацією французького МЗС, зарплати співробітників, що працюють за кордоном (незалежно від міністерства, до якого вони належать), складаються з трьох основних частин. Перша – це базовий оклад, який нічим не відрізняється від платні будь-якого державного службовця і залежить від посади та рангу. Друга частина зарплати – це допомога на житло, яка нараховується в залежності від умов проживання, рівня безпеки для життя і здоров'я, рівня життя в країні перебування, і нарешті, віддаленістю від Франції. Третім параметром в МЗС називають витрати, пов'язані з перебуванням сімей чиновників за кордоном (вартість навчання дітей в школі тощо).

«Усі ці фактори в остаточному підсумку впливають на рівень зарплат чиновників, які, на перший погляд, можуть здатися високими не тільки з боку іноземця, але й у французькому контексті», – зазначається в офіційній заяві МЗС Франції.

 Основним чинником, який визначає зарплату, є країна і місто перебування. Більше за всіх отримують французькі чиновники в Кабулі і Багдаді. Наприклад, посол Франції у Тунісі отримує 6,5 тис. євро, а в Афганістані – близько 35 тис. євро.

Нагадаємо, у травні президент Франції соціаліст Франсуа Олланд і його уряд на чолі з Жан-Марком Еро ухвалили рішення про скорочення президентського, прем'єрського та міністерських окладів на 30%, згідно  з передвиборчими обіцянками.