Із 200 спонсорів «Свободи» до її виборчого списку потрапило лише троє

3 Вересня 2012, 13:20

Як відомо, свободівці неодноразово заявляли, що партія фінансується тільки за рахунок своїх членів. Усі спонсори «Свободи» входять у так звану Економічну раду партії, яку очолює Ігор Кривецький, депутат Львівської обласної ради (№ 13 партійного списку).  Йому належить казино «Фешн клаб» і ряд інших розважальних закладів Львова, які входять до ПАТ «Фієста – Фантастика».

Як розповів  прес-секретар ВО «Свобода» Юрій Сиротюк (№ 14 у партійному списку), зараз Економічна рада налічує близько 200 членів.

«Це клуб за інтересами людей, які можуть надавати партії спонсорську допомогу. При формуванні партійного списку їм обіцяли до 25% місць, але в прохідну частину партійного списку потрапили тільки три члени Економічної ради», –  говорить Сиротюк.

Це вже згаданий Кривецький, а також голова харківської обласної організації «Свободи», власник юридичної фірми «Зевс» Ігор Швайка (№ 8 у списку) та депутат Київської облради, адвокат Олег Гелевей (№ 15).

За словами Сиротюка, такі ради діють при кожній обласній і районній організації партії, а всі разом становлять Економічну раду партії. Підприємці, які входять в раду, щомісяця перераховують в партійну казну не тільки членські внески, але і добровільні пожертвування.

У Києві партію регулярно спонсорують 15 осіб. Керівник київської міської організації «Свободи» Андрій Іллєнко розповів, що у кожному регіоні встановлений свій мінімальний «поріг пожертв», завдяки яким людина може потрапити до Економічної ради. У Києві цей «поріг» визначено $100 в місяць, але насправді спонсори обласної організації платять набагато більше.

«Вони фінансують видатки на виготовлення агітаційних матеріалів, забезпечують партію необхідною технікою, транспортом і приміщеннями, – каже Іллєнко. – У Києві «Свободу» регулярно спонсорують 15 осіб. Вони кожен місяць перераховують в партійну касу кілька десятків тисяч гривень».