Бюджетна програма навчання талановитої молоді за кордоном під загрозою провалу

1 Вересня 2012, 15:15

Згідно зі звітом Держказначейства, станом на 1 липня 2012 року на бюджетну програму навчання та стажування талановитої молоді за кордоном із затверджених Верховною Радою 50 мільйонів 770 тисяч гривень надійшло лише трохи більше 3 мільйонів.

«Наш університет отримав від Міносвіти лімітну довідку про бюджетні асигнування та кредитування на 2012 рік. У ній зазначено, що гроші, виділені на цю державну програму, надійдуть лише у грудні 2012 року. Ми звернулися з відповідним листом до МОНМС, попрохали вплинути на ситуацію. Бо інакше студенти не зможуть ні заплатити за навчання, ні отримати візи. У нас навчаються талановиті молоді люди, серед яких є вихідці з малозабезпечених сімей. У них немає грошей на те, щоб здійснити поїздку. А університет також не зможе їм допомогти, бо в нашому кошторисі не передбачено такі витрати», – повідомив проректор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Геннадій Варламов.

Одна з нинішніх «щасливиць» – студентка Тетяна Крачко – звернулася до Миколи Азарова через його сторінку на «Фейсбуці»: «Я, як іще 180 студентів, зіштовхнулася з проблемою фінансування. Я сконтактувала із закордонним ВНЗ, домовилася про навчання, знайшла хімічну лабораторію, у якій зі мною хотіли б працювати. Мені надіслали запрошення, підписали й надіслали договір між французьким університетом і моїм, зайнялися пошуками житла. Навчання там починається з  4 вересня. Але, щоб відкрити візу, забронювати квитки, я маю підтвердити свою платоспроможність. У Міносвіти наразі не готові перерахувати гроші, а їхати потрібно вже тепер. Це чудова програма, справді дуже перспективна для української молоді. Тільки, на жаль, якщо фінансування не буде, я не зможу вчасно з’явитися на навчання, і його буде анульовано. Закордонний ВНЗ не зовсім зрозуміє таку зміну рішення, і наступного разу навряд чи захоче мати справу з українськими, як виявляється – несерйозними, студентами. Дуже прикро за країну…». Відповіді від Миколи Яновича дівчина досі не отримала.

Нагадаємо, згідно зі звітом ЮНЕСКО «Дайджест світової освіти 2011. Порівняння освітньої статистки по всьому світу», за межами України навчається 32 тис 882 українські студенти. 

Читайте також: Незапитані знання. У вищій освіті чергова псевдореформа